Način pripreme
Namažite 5 desertnih posudica (mogu i specijalne posudice za krem karamel) sa malo maslaca.
U metalnu posudu stavite šećer za karamel i istopite ga dok ne postane braon boje. Rasporedite karamel po dnu posudica.
Za krem zagrejte mleko i dodajte šećer i mešajte dok se šećer ne istopi, ostavite da de ohladi. U posudu dodajte jaja i vanilu, mešajte žičanom mutilicom (ne mikserom) u ujednačenu smesu.
Sipajte mleko u kome se istopio šećer, uz neprestano mešanje. Procedite smesu, ja lično to radim dva puta. Rasporedite krem po posudicama i poređajte ih u posudu za pečenje. Sipajte toplu vodu (ne vrelu) da prekrije dve trećine visine posudica.
Stavite posudu za pečenje sa krem karamelom u prethodno zagrejanu rernu na 140 stepeni, na srednji nivo sa uključenim gotnjim i donjim grejačem. Pecite tačno 1 sat, nakon toga izvadite posudu i ostavite krem karamel sa smeđim šećerom da se ohladi u njoj.
Uvek uspešen desert, nežan bez rupica i neverovatno ukusan!