Način pripreme
Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite posudu za tortu od 20 cm i obložite dno papirom za pečenje.
U veliku posudu prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muskatni oraščić. Promešajte i ostavite sa strane.
Ogulite i narendajte šargarepu. U velikoj posudi umutite ulje, šećer i vaniliju. Dodajte jaja i mutite dok ne postanu lagani i pahuljasti.
U mokru smesu dodajte mešavinu brašna i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte izrendanu šargarepu i 1/3 naseckanih oraha, mešajte dok se ne sjedini.
Ulijte testo u pripremljenu posudu i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi.
U međuvremenu napravite glazuru: u velikoj posudi istucite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Mutite dok ne postane glatko i kremasto.
U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku. Preklopite 1/3 šlaga, pa preklopite u smesu krem sira.
Sastavite tortu: odrežite vrh kolača, postavite jedan sloj torte ravnom stranom prema dole. Nanesite sloj fila, stavite drugi sloj kolača na vrh fila, ravnom stranom prema gore. Premažite ravnomerno glazuru po vrhu i bočnim stranama torte.
Stranice torte premažite preostalim seckanim orasima. Stavite u frižider najmanje 2 sata pre služenja.