Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Janija»Teleći Blanket (Blanqette de Veau)

Teleći Blanket (Blanqette de Veau)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Teleći Blanket (Blanqette de Veau)
Fotografije: marcheva14
2 / 5
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Dodirnite savršenstvo francuske kuhinje pripremajući teletinu Blanket kod kuće"

Potrebni sastojci

  • teletina, plećka - 600 g, ragu
  • luk - 2 glavice, stari, presečen na dva
  • šargarepe - 2 komada
  • celer - 2 stručka
  • celer - 100 g
  • limun - 1/2 limuna
  • arpadžik - 18 komada, luk (ili sitni okrugli šalot luk)
  • pečurke - 300 g, male
  • brašno - 2 supene kašike
  • žumanca - 2 komada
  • pavlaka - 150 ml, za kuvanje
  • peršun - 1 vezica, pljosnati
  • začini - buketić garni (garni)
  • maslac - 30 + 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Limun se stavlja u vrelu vodu na 1 minutu, kako bi se uklonio gorki ukus iz kore. Vadi se. Ostavlja se sa strane do njegovog korišćenja.

Unapred se priprema i vrećica zeleni u gazi* - drškice peršuna, drškice celera, majčina dušica, lovorov list, zrnca crnog bibera, stavljeni u vrećicu od gaze.

Povrće se očisti.

U šerpu sa dovoljno vode se stavlja meso iseckano na kockice. Ostavlja se da provri na 3-4 minute. Skida se sa ringle i voda se baca, a meso se pere pod tekućom vodom. Pere se i šerpa. Vraća se na ringlu, dodaje se meso, glavice luka iseckane na dva, celer, krupno iseckan, limun i dodaje se buketić garni, zavezan u vrećicu od gaze, dodaje se i 1 supena kašika soli i dovoljno vode, kako bi pokrila porizvode. Ostavlja se da provri na jakoj vatri, nakon toga se smanjuje temperatura i ostavlja se da se krčka tokom 45-50 minuta. Dodaju se šargarepe, iseckane na velike komade, celer, takođe na velike komade, i ostavlja se na još 15-20 minuta na ringli.

Nakon tog vremena kuvanja, vadi se luk, limun, celer i buketić zeleni. Oni više neće biti potrebni.

Kroz đevđir/veliku cediljku se odvaja bujon, meso sa šargarepama i celer, ostavlja se sa strane.

U tiganju se zagreva 30 g maslaca, dodaju se očišćeni luk i pečurke. Prže se dok ne postanu zlatkasto-smeđi, skidaju se sa ringle i ostavljaju se sa strane.

U tiganj se dodaje ostalo po receptu maslac, dodaje se brašno odjednom i peče se na slaboj ringli, mora da ostane belo - lagane bež boje. Polako se dodaje bujon, otprilike 600 ml uz neprestano mešanje, i kuva se dok se ne dobije u potpunosti gladak sos. Nakon toga se dodaje skuvano meso, celer, šargarepe, pečurke i biserni luk.

Ostavlja se na umerenoj ringli da provri na 10 minuta uz periodično mešanje, da se ne zalepi za dno. Nakon 10 minuta se dodaje pavlake, so i biber i kuva se još 3 minute. Skida se sa ringle i dodaju se žumanca uz neprestano mešanje metalnom žicom za mućenje. Skida se sa ringle i dodaje se iseckani peršun.

Servira se sa belim pirinčem ili krompirom.

Teletina Blanket je klasični francuski recept za francuski ragu - svetlo meso (može da se koristi jagnjeće ili pileće), pripremljeno u bujonu sa aromatičnim začinima. Sos je od tzv. belog RU - vrsta sosa sa dodatom pavlakom i žumancima.

Blanketi se pripremaju takođe sa ribom ili samo sa povrćem.

Tradicionalno se servira sa belim pirinčem ili krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: