Način pripreme
Prvo se počinje sa testom od maslaca. Radi se mikserom. Priprema se tart sa padajućim dnom, ali nije nauljen i nije obložen papirom.
U mikseru se muti otprilike 1 minutu meki maslac dok ne pobeli. Dodaje se šećer i muti se u lepi krem otprilike 3 minute. Dodaje se i jaje i počinje da se muti na srednjoj brzini miksera. U početku smesa izgleda kao presečena, ali to je normalno i uz dugotrajno mućenje smesa postaje sipkasta i glatka.
Dodaje se brašno u dva navrata, tako što se nakon svakog muti mikserom. Testo se vadi i stavlja se u svežu foliju i kroz foliju, zato što je veoma meko i lepljivo, oblikuje se u disk i stavlja se u frižider barem na sat vremena. Može da odstoji i jednu noć.
Dobro ohlađeno testo se veoma lagano razvija oklagijom preko folije i stavlja se pomoću nje u tart, tako što se prstima oblikuje bord i takođe prstima se oblikuje i dno. Testo se ne razvlači, zato što će se za vreme pečenja skratiti. Radi se brzo, zato što testo veoma brzo postaje meko u rukama. Bocka se viljuškom i na njega se stavlja papir za pečenjem, isečen prema prečniku dna tarta i obložen lopticama ili pasuljem.
Peče se na 180 stepeni otprilike 15 minuta dok njegovi rubovi sa strane ne počnu da postaju zlatkasti, brzo se vadi izrerne, sklanjaju se loptice / zrnca pasulja i dopeče se da se dobije zlatkasto-braonkasta boja, otprilike 10 minuta. Njegova osnova treba da bude zlatkaste boje. Hladi se i stavlja se u frižider.
Krem:
U posudi se pomešaju suvi sastojci. Dodaju se žumanca koja su lagano umućena metalnom žicom za mućenje. Rukom se metalnom žicom za mućenje ili viljuškom mute dok ne pobele. Ovo se brzo dešava. Mleko se zajedno sa vanilom zagreva na umerenoj vatri. Skida se sa vatre i veoma pažljivo, kašika po kašika, se dodaju u žumanca iz neprestano mućenje.
Vraća se u šerpicu, stavlja se na umerenu temperaturu na ringlu i uz neprestano mućenje se kuva gusti krem otprilike 10 minuta. Skida se sa vatre i dodaje se liker po izboru. Hladi se i pokriva se svežom folijom. Pre nego što se koristi, ponovo se muti metalnom žicom za mućenje. Slatko se zagreva na umerenoj vatri sa 1-2 supene kašike vode, cedi se kroz cediljku.
Ispečeno testo od maslaca se vadi iz frižidera, veoma pažljivo se oslobađa od stranica kalupa, zato što se testo od maslaca lako slonu, i stavlja se na odgovarajući pljosnati tanjir za torte.
Prvo se četkom nanosi slatko u tankom sloju i ostvlja se da se osuši, otprilike 20 minuta. Nakon toga ažljivo, samo u osnovu tarta se sipa krem i zagladi se špatulom ili obrnutom stranom supene kašike.
Voće se raspoređuje po želji, može i nasumično, ali uvek se počinje od spoljašnje strane i nastavlja se ka unutrašnjoj. Četkom se prelazi slatkom za sjaj. Drži se u frižideru.
Radila sam elektronskom vagom. Testo od maslaca je veoma meko i nemoguće je da se radi ukoliko nije odstajalo dovoljno dugo u frižideru. Ja sam ga ostavila na jednu noć. Ovaj tart može da se pripremi prethodnog dana.
Testo od maslaca u ovom receptu obavezno može lagano da se slojem slatkog, zato što tako krem ne upija u ispečeno testo. Kada se poređa voće takođe se lagano prelazi četkom sa slatkom.
Koristila sam slatko od kora pomorandži i s obzirom na to da je izuzetno bistro, nisam ga provlačila kroz cediljku. Nisam dodavala vodu. Za liker sam koristila Limončelo. Takođe je po želji i vrsta.
Koristila sam onu vanilu u mahuni. Voće je po izboru, a da bi se razlikovalo stavila sam malo komada kivija. Ova pita od maslaca je sa veoma prijatnim, veoma hrskavim testom od maslaca, zalivenim laganim kremom od vanile i prijatnim ukusom svežeg voća.