Karamel medenjaci

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2117k396
Karamel medenjaci
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 7
18/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
20
"Karamel medenjaci, odlični za popodnevnu kafu ili čaj sa prijateljicama"

Potrebni sastojci

  • šećer - 250 g
  • vrela voda - 100 g
  • pomorandža - 1 komad, sok
  • maslac - 100 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • vanilin šećer - 1 komad
  • đumbir - 1 kašičica, suv
  • cimet - 1 kašičica, u prahu
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 450 g
  • slatko - od jagoda ili po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili karamel medenjake, prvo treba da karamelizujete šećer.

U posudu sipamo šećer i stavljamo na vatru.

Dodajemo vrelu vodu, mešamo i pazimo da nas ne isrska.

Nakon što se rastopi šećer, isključimo ringlu i dodajemo maslac, mešamo neprestano dok se ne rastopi.

Dodajemo sodu i sve začine, nastavljamo da mešamo i pazimo, zato što prilikom dodavanja kipi.

Skidamo posudu sa vatre i ostavljamo da se ohladi.

Dobijamo aromatičan sirup u koji dodajemo jaje.

Dodajemo i brašno i zamesimo meko testo.

Uvijamo u foliju i stavljamo u frižider na 2 sata.

Nakon toga izvadimo testo, razvučemo i isečemo kalupima, a ako nemate može i čašom.

Stavljamo medenjake u rernu i pečemo na 180 stepeni 12 minuta.

Kad se ohlade, uzimamo slatko i namažemo svaki karamel medenjak i zalepimo sa drugim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: