Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Bastilla marokanska pita sa piletinom

Bastilla marokanska pita sa piletinom

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598179
Bastilla marokanska pita sa piletinom
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
01/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje
40 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Recept iz egzotične marokanske kuhinje - probajte, pa podelite utiske sa nama"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 1 kom.
  • batak sa karabatakom - 2 kom.
  • luk - 3 glavice, nasečen
  • beli luk - 2 čena, sitno nasečen
  • peršun - 1 veza , sitno isečen
  • maslinovo ulje - 1/4 šolje
  • maslac - 100 g
  • đumbir - 1 kašika, u prahu
  • kurkuma - 1 kašičica, u prahu
  • so - 2 kašičice
  • biber - 1 kašičica, sveže mleveni
  • cimet - 1/2 kašičice, u prahu
  • kumin - 1/2 kašičice, u prahu
  • ljuta aleva paprika - 1/4 kašičice
  • muskatni orah - 1/4 kašičice
  • karanfilić - 1/4 kašičice
  • jaja - 6 kom.
  • blanširani badem - 250 - 300 g
  • šecer u prahu - 120 g
  • maslac - 1 kašika, otopljen
  • kore za pitu - 500 g
  • otopljeni maslac - 125 g
  • žumance - 1 kom.
  • šecer u prahu - za dekoraciju
  • cimet - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

1. Blanširane bademe propržiti na tiganju ili u rerni zagrejanoj na 150°C, da dobiju svetlo smeđu boju. Odvojiti desetak komada za dekoraciju, ostale izblendati, dodati prah šecer i posuti kašikom otopljenog maslaca. Promešati i ostaviti sa strane.

2. Na zagrejanom ulju pržiti luk, dodati beli luk i sve zacine osim soli i bibera, pržiti kratko, da zamiriše pa dodati iseceno meso bez kože, iseckani peršunov list, posoliti i pobiberiti, promešati, poklopiti i pržiti oko 5 minuta. Naliti 200 ml vode, ponovo poklopiti i kuvati na srednjoj vatri 45 minuta.

3. Meso izvaditi iz posude, ostaviti da se hladi, a u tečnost koja je ostala umešati jaja, jedno po jedno, uz stalno mešanje da se dobro zgusnu i skoro sva tečnost ispari, ako je ima suviše, ocediti masu sa jajima. Prohlađeno meso očistiti od kostiju, prstima usitniti i posuti cimetom.

4. Rernu zagrejati na 180°C. Tepsiju prečnika 30 cm podmazati otopljenim maslacem, i ređati kore u krug tako da polovina prelazi preko ruba tepsije. Svaku koru premazivati maslacem. Na dno staviti još 2-3 kore, izručiti svo meso, rasporediti po korama, pokriti sledecim slojem premazanih kora, izručiti masu sa jajima, poravnati, ponoviti postupak sa korama, izručiti bademe sa šecerom, takode poravnati, pokriti sa 2-3 kore i preklopiti sve kore koje su bile van tepsije. Premazati umućenim žumancetom, prekriti sa još jednom ili dve kore koje treba podviti pod celu pitu, premazati ostatkom maslaca i na kraju još jednom žumancetom.

5. Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta, pazeći da se gornja kora ne prepeče, po potrebi pokriti papirom za pecenje.

6. Ispecenu pitu poprašiti šecerom u prahu, išarati cimetom i posuti prehodno odvojenim bademima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: