Dimljena slanina

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Dimljena slanina1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
"Tradicija kaže da se dimljena slanina reže na veoma tanke kriške"

Potrebni sastojci

  • slanina - 3 kg
  • beli luk - 2 glavice
  • so - 500 g za konzerviranje
  • aleva paprika - 20 kašičica
  • biber - 150 zrna
  • lovorov list - 3 komada
  • karanfilić - 3 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Ako ima potrebe, isecite slaninu na komade. Poređajte komade slanine u drveno burence.

Za salamuru, u 5 litara vrele vode sipajte so, biber, lovorov list, karanfilić i čenove belog luka.

Kada se salamura ohladi, prelijte slaninu. Ostavite je da stoji 15-18 dana u salamuri. Za to vreme je svaki dan okrećite.

Kada prođe to vreme, isperite slaninu hladnom vodom. Svaki komad izbušite na jednom kraju, vežite kanapom i ostavite na hladnom i provetrenom mestu 2 puna dana.

Nakon toga možete dimiti slaninu da dobije prijatnu zlatnu boju. Dok je još topla, nakon dimljenja, utrljajte alevu papriku u nju. Gotova slanina se čuva na hladnom i provetrivom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: