Način pripreme
1. Pastrmke očistite od unutrašnjosti, operite i dobro osušite. Koža takođe treba da bude dobro očišćena. S obzirom na to da ćemo ih cele pržiti, one treba da budu manje kako bi se brzo skuvale, i da svaka bude za individualnu porciju.
2. U stomačiće ribu uscedite i utrljajte limunov sok, nakon toga so i beli biber. Stavite po jedan zgnječen čen belog luka i stručak majčine dušice. So i biber utrljajte i spoljašnje strane ribe.
3. Za garnirung sam pripremila čips od rukole koji daje izgled morskih algi i pored toga što je ukusan, stvara zanimljiv efekat posluženom jelu.
Da biste ga pripremili, zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri, ubacite druga dva čena belog, a zatim i rukolu. Ona će se za sekundu zapržiti i listići će postati hrskavi. Izvadite rupičastom kašikom i rasporedite u tanak sloj na ubrus koji treba da upije masnoću.
4. Možete da ispržite ribu na istoj masnoći koja je dobro aromatizovana, ili pak da posebno zagrejete ulje.
Uvaljajte cele pastrmke u brašno i stavite u masnoću zagrejanu na umerenoj vatri. Pržite dok se ne dobije zlatkasta korica sa obe strane.
5. Poslužite celu prženu pastrmku sa hrskavim čipsom od rukole i svežim čeri paradajzima.
Pijatno!