Način pripreme
Najčešće sretana vrsta kuskusa po našim prodavnicama je ona koju smo navikli da gledamo u malim, okruglim lopticama i jedemo za doručak sa šećerom, maslacem i sirom.
Međutim, nije nam ta vrsta potrebna za pripremu ovog jela, nego sitnija, koja se koristi u arapskoj kuhinji za slana jela i salate. Najpoznatije među jelima sa kuskusom su marokanske varijacije sa mesom i povrćem.
Arapski ili marokanski kuskus je mekan, lako se kombinuje sa različitim vrstama mesa i bolje upija ukuse pripremljenog jela sa njim.
Priprema se od tvrde pšenice i njegova struktura i veličina dozvoljavaju da se ne kuva, već da je dovoljno da se samo popari vodom ili bujonom u odnosu 2:1 tečnost/kuskus.
Nakon kratkog vremena on upija bujon, nabubri i gotov je. Greška bi bila da se takav kuskus kuva, već bi jedino mogao da se spremi na pari, ali ipak da se prethodno natopi u tečnost, međutim ovog puta u odnosu 1:1.
To ću uraditi u ovom receptu.
Toplo ga preporučujem, zato što je jednostavan i božanstveno ukusan.
Prvo pripremite meso tako što ga isečete na krupne zalogaje i uvaljate u polovinu začina - ras el hanut kurkumu i crni biber.
Stavite kašiku maslinovog ulja, malo limunovog soka i paradajz pire i mešajte. Tako ostavite piletinu da se marinira dok pripremate sve ostalo.
Na ringlu stavite šerpicu sa pilećim bujonom, limunov sok, izrendanu koru limuna (možete i da ne stavljate celu) i zagrejte.
Luk, beli luk i peršun usitnite i prepržite sa malo soli u ulju 4 minutice. Stavite drugu polovinu začina i promešajte.
Sipajte topli bujon, stavite marinirane komadiće piletine i ostavite da se kuva 20 minuta.
Paralelno sa tim namočite kuskus u 250 ml bujona, a kada ga upije stavite u veliku cediljku i prikačite za šerpu sa piletinom.
Tako će se skuvati na pari dok se sprema meso.
Na kraju izvadite kuskus sa piletinom, a ukoliko je potrebno, pojačajte vatru, kako bi se sos redukovao i postao gušći.
Orijentalno jelo poslužite tako što kuskus rasporedite na veliki poslužavnik. U sredini formirajte rupu, u nju stavite aromatičnu piletinu i poslužite.
Prijatno sa ovim orijentalnim kuskusom sa piletinom i limunom!