Način pripreme
Za nadev: U dublju posudu staviti sitan sir, dodati pavlaku za kuvanje, jaja, umešati prašak za pecivo, so i sjediniti špatulom.
Pleh premazati uljem.
Uzeti jednu koru i staviti u pleh. Slobodno je izgužvajte ukoliko Vam je manji pleh. Poprskati uljem i premazati nadevom od sira.
Tako naizmenično ređati kore, prskati uljem i nanositi nadev dok se ne utroši sav materijal.
Kada ostanu dve kore, staviti jednu, premazati je uljem, preklopiti drugom korom i svuda, uz ivece pleha, podviti kore.
Oštrim nožem iseći na delove željene veličine.
Za prelivanje: U posudu usuti pavlaku za kuvanje, dodati gaziranu mineralnu vodu, izmešati ručnom žicom za mućenje i zaliti pitu. Ostaviti da odstoji 20 minuta.
Za to vreme, rernu zagrejati na 220 stepeni. Pitu peći na 200 stepeni 45 minuta. Po potrebi smanjiti temperaturu kako pita ne bi gorela, a da se dobro ispeče.
Zalivenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Savet: Zalivenu pitu služiti vruću uz jogurt. Prijatno!