Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zalivena pita

Zalivena pita

VecaVeca
Šef kuhinje
7083952k3279
Zalivena pita
Fotografije: Veca
1 / 8
23/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Najbolji način da nekome poželite dobro jutro!"

Potrebni sastojci

  • Za nadev
  • sir - 500 g
  • jaja - 4 komada
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • so - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • Za prelivanje
  • pavlaka za kuvanje - 300 ml
  • gazirana mineralna voda - 200 ml
  • I još
  • ulje - po potrebi
  • tanke kore za pitu - 450 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za nadev: U dublju posudu staviti sitan sir, dodati pavlaku za kuvanje, jaja, umešati prašak za pecivo, so i sjediniti špatulom.

Pleh premazati uljem.

Uzeti jednu koru i staviti u pleh. Slobodno je izgužvajte ukoliko Vam je manji pleh. Poprskati uljem i premazati nadevom od sira.

Tako naizmenično ređati kore, prskati uljem i nanositi nadev dok se ne utroši sav materijal.

Kada ostanu dve kore, staviti jednu, premazati je uljem, preklopiti drugom korom i svuda, uz ivece pleha, podviti kore.

Oštrim nožem iseći na delove željene veličine.

Za prelivanje: U posudu usuti pavlaku za kuvanje, dodati gaziranu mineralnu vodu, izmešati ručnom žicom za mućenje i zaliti pitu. Ostaviti da odstoji 20 minuta.

Za to vreme, rernu zagrejati na 220 stepeni. Pitu peći na 200 stepeni 45 minuta. Po potrebi smanjiti temperaturu kako pita ne bi gorela, a da se dobro ispeče.

Zalivenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Savet: Zalivenu pitu služiti vruću uz jogurt. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: