Domaći hleb

VecaVeca
Šef kuhinje
7083952k3279
Domaći hleb
Fotografije: Veca
2 / 7
27/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Mekan i veoma ukusan hleb - probajte, pa rodelite utiske sa nama"

Potrebni sastojci

  • voda - 250 ml
  • svež kvasac - 20 g
  • šećer - 1 ravna kašičica
  • so - 1 puna kašičica
  • svinjaska mast - 1 kašika
  • brašno - 500 g
  • voda - po potrebi, za premazivanje pre pečenja
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.

U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.

Zatim dodati nadošli kvasac i tokom mešenja dodati svinjsku mast. Zamesiti mekše testo.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti, formirati oblik vekne i staviti u pravougaoni pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.

Nadošlo testo zaseći oštrim nožem po površini na 4 mesta, premazati vodom i staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, zavisno od rerne.Po potrebi smanjiti temperaturu kako hleb ne bi goreo.

Gotov hleb izvaditi iz reene, uviti u veću, čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.

Savet: Hleb sam pekla na 200 stepeni 15 minuta. Zatim sam prekrila alu-folijom kako ne bi goreo, a da se lepo ispeče. Sa folijom sam pekla još 15 minuta. Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: