Način pripreme
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
Zatim dodati nadošli kvasac i tokom mešenja dodati svinjsku mast. Zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti, formirati oblik vekne i staviti u pravougaoni pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo zaseći oštrim nožem po površini na 4 mesta, premazati vodom i staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, zavisno od rerne.Po potrebi smanjiti temperaturu kako hleb ne bi goreo.
Gotov hleb izvaditi iz reene, uviti u veću, čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
Savet: Hleb sam pekla na 200 stepeni 15 minuta. Zatim sam prekrila alu-folijom kako ne bi goreo, a da se lepo ispeče. Sa folijom sam pekla još 15 minuta. Probajte, prijatno!