Način pripreme
1. Ljute paprike dobro operite, očistite peteljke i osušite ih krpom. Napravite rez na vrhu i ubodite 3-4 puta po dužini nožem.
Ovo će olakšati prženje paprike i sprečiti prskanje.
2. Izabranu masnoću sipajte u duboki tiganj ili šerpu sa poklopcem. Stavite Ljute paprike unutra.
3. Zatvorite posudu poklopcem. One će početi da pucaju, ali samo na kratko. Ne brinite. Povremeno protresite tiganj da se paprike isprže sa svih strana.
Kada osetite prijatnu aromu, tiganj možete skloniti sa vatre. Znaćete da su spremne čim mestimično dobiju tamna mesta od prženja.
4. Prelijte ih naseckanim belim lukom, začinite solju, sirćetom i ostalim začinima. Za zelenilo možete odabrati i sušeno i sveže.
Paprike je važno prekriti marinadom. Ako je potrebno, dodajte sirće. Protresite posudu da se marinada dobro rasporedi.
5. Ostavite da se marinira 60 minuta. Takođe možete sačekati i 24 sata pre konzumiranja.
Ljutu papriku u tiganju čuvajte u tegli u frižideru.
Ako želite da napravite zimnicu od njih, možete sterilisati tegle sa ljutim paprikama, potrebno je samo povećati količinu.