Način pripreme
Počinjemo sa pripremom krema od vanile da bi mogao da se potpuno ohladi.
U posudi pomešamo jaja i kukuruzni skrob, promešamo. Ugrevamo sveže mleko i nakon što se dovoljno ugreje sipamo lagano u smesu od jaja i šećera uz neprestano mešanje.
Vraćamo na vatru i skivamo gust krem. Prebacujemo u posudu prelivenu hladnom vodom i oceđenu, dodajemo vanilu, promešamo i pokrivamo dobro folijom da se ne uhvati korica. Ostavljamo sa stran.
Za testo:
Razbijemo jaja u posudi, dodajemo šećer i prstohvat soli i mutimo mikserom dok ne pobele. Dodajemo u porcijama prosejano brašno sa praškom za pecivo, smenjujemo sa svežim mlekom. Smesa je glatka i mekana.
U pravougaoni kalup 16/24, 25 cm, obložen papirom za pečenje po dnu, sa malim ivicama, sipamo srednje kockice jabuka. Po receptu za ovaj kolač od jabuka voće nije oljušteno, ali ja sam oljuštila, zato što je kora zimske jabuke debela i neprijatna, to nisu one prolećne jabuke sa finom koricom koje se mogu koristiti sa korom, ali sve je po izboru. Kockice jabuka prelivamo smesom, rasporedimo svuda.
Ohlađeni krem stavljamo u špric sa zvezdastim nastavkom.
Na testo stavljamo linije po dijagonali, a nakon toga obrnuto da se dobije romb.
To je veoma lako i nije teško, ne mora se pratiti tačan i pravilan oblik. Razmak između linija je 2-3 prsta-
Ovako prirpemljeni retro kolač stavljamo u ugrejanu rernu na 175 stepeni oko 30-35 minuta. Da lepo porumeni. Za vreme pečenja se primećuje kako krem lagano pada na dno a testo ide na vrh - kao mali romboidni balončići, tako ostaje nakon pečenja, pokazaću u galeriji sa slikama.
Izvadite, ostavite da se ohladi i pospitej jabuke u testu za kolač sa kremom od vanile šećerom u prahu, pomešanim sa cimetom.