Način pripreme
U veliki tiganj stavite bujon i pečurke (suve lepo namočite u šolju vruće vode na otprilike 30-40 minuta). Ako koristite suve vrganje, dodajte i tečnost u kojoj su bili potopljeni. Procedite je kroz finu cediljku kako bi se izbeglo upadanje peska).
Ostavite da se malo krčkaju otprilike 20 minuta na srednjoj temperaturi.
Mrežastom kašikom izvadite i iscedite pečurke. Sos procedite kroz finu cediljku, obloženu vlažnim papirnim ubrusom (ako ste sigurni da je sos čist, možete da preskočite ceđenje. Ali pečurke sakupljaju dosta prašine i zemlje, ponekad dok rastu i savetujem vam da ih procedite).
Obrišite tiganj. Na srednjoj temperaturi istopite maslac, smanjite na nisku temperaturu i dodajte praziluk i 1/4 kašičice soli. Periodično mešajte da ne bi zagorelo dok lepo ne omekne. Vratite sos u tiganj i pečurke (ako su pečurke preterano velike, možete da ih iseckate na sitnije po želji).
Dodajte ruzmarin i majčinu dušicu i pojačajte temperaturu dok ne proključa. Ostavite lagano da vri i mešajte dok se tečnost ne redukuje, do otprilike 1 šolje. Dodajte pavlaku i mleveni crni biber po ukusu. Promešajte i ostavite da proključa. Kuvajte lagano dok se ne redukuje obrnuto do 1 šolje ili gušće, ukoliko želite.
Prebacite u posudicu za sos i dodajte senf i limunov sok. Dobro promešajte i dodatno začinite solju i crnim biberom, ukoliko je potrebno, po ukusu.
Gotov sos za meso možete odmah koristiti ili čuvati u frižideru narednih dan-dva. Imajte u vidu da će se tako sos dodatno povući i zgusnuti. Ali će biti ukusniji i zasitan.
Ako ćete ga čuvati, možete da ga redukujete do šolje i po nakon dodavanja pavlake, da ne bi bio sasvim gust, ali čak ni tada neće biti problem.
Sos od pečuraka sa vrganjima je savršen za dinstano meso, trganu svinjetinu, jagnjeće kotlete ili šta god da vam duša poželi.
-----------------------
Saveti:
So zamenite MSG-om (mononatrijum glutamat). Ne samo što je zdraviji, nego će i pojačati ukus sosa do zaista impresivog.
Pečurke možete zameniti lisičarkama ili bukovačama, čak i pečurkama, ali sa vrganjima je najukusnije.
Praziluk veoma dobro operite nakon sečenja, zato što on sakuplja dosta prašine dok raste, a to ne želite u sosu.
Pazite sa dinstanjem da se ne pretvori u kašu ili da se ne prekuva.
Ukoliko vam je dižonski senf preterano jak, možete staviti običan ili čak lagani.
U limunov sok prvo dodajte polovinu i probajte. U zavisnosti od toga koliko ste zgusnuli, 1 supena kašika će možda biti dovoljna - ili neće.