Način pripreme
Operite korenasto povrće i zatim ogulite glavicu celera, paškanat i šargarepe, iseckajte na komade veličine otprilike 5 cm. Ogulite krompiriće i krupno ih iseckajte, njih ćete dodati sa celerom kada se skuva meso, tokom poslednjih 15/20 minuta kuvanja. Ukupna količina korenastog povrća je 700 g, izaberite kog ćete staviti više ili manje.
U međuvremenu dobro operite meso pod mlazom vode kako biste uklonili sve tragove krvi.
Iscedite ga, osušite ga i stavite da potamni sa maslacem u velikom tiganju. Kada počne da tamni, pospite Šerijem i nakon što tečnost ispari, dodajte iseckani luk i sos Vočester. Odmah nakon što se zacrvenelo, dodajte grubo iseckanu glavu celera, šargarepu, paškanat, 1 stručak iseckanog peršuna, lovorov list, majčinu dušicu, so, biber.
Odmah nakon toga dodajte vruću vodu. Pokrijte i kuvajte na slaboj vatri tokom 3 sata, dodavajući vodu ako bujon teleće supe ispari i ako se mnogo smanji. U svakom slučaju, dok se meso veoma dobro ne skuva. Ako imate ekspres lonac, skratićete vreme na 45/50 minuta. Ukoliko je previše sosa, povećajte ringlu i smanjite dok se ne dobije željena gustina.
Na kraju kuvanja sos od kuvane teletine ne treba da bude preterano gust. Ja više volim tečniji, vi ga napravite prema gustini kakvu volite.
U poslednjoj fazi pripremanja, pored krompira možete dodati i još šargarepa iseckanih na kriškice. Ukoliko želite, možete dodati i nežni stručak celera. Nakon dobrog kuvanja mesa, dodajte krompire i iseckani celer, kuvajte otprilike pola sata dok se krompiri, šargarepe i celer ne skuvaju.
Ukoliko ste odlučili da ne stavljate krompire, otprilike 15 minuta kuvajte celer i ostale šergarepe u bujonu. Kada se skuva, zgustite supu od mesa i povrća supenom kašikom brašna, razređenom u pola šolje vode i sipajte kroz đevđir. Stavite po tri komada mesa u svaki tanjir sa kutlačom i bujon sa korenastim povrćem uz preprečeni zdravi hleb.
Uživajte u Teletini sa korenastim povrćem u prijatnom društvu.