Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa mlečnim kremom i maslacem

Tart sa mlečnim kremom i maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Tart sa mlečnim kremom i maslacem6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Torta sa mlečnim kremom i jabukama koju spremamo sa mnogo ljubavi i jedemo sa još toliko"

Potrebni sastojci

  • TESTO OD MASLACA
  • univerzalno brašno - 220 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • prašak za pecivo - 3 g
  • kora limuna - izrendana kora 1 limuna
  • maslac - 110 g, hladni (u kockicama)
  • žumanca - 1 komad
  • so - prstohvat
  • KREM
  • šećer - 200 g, kristal
  • brašno - 50 g, univerzalno
  • sveže mleko - 400 ml
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • i još
  • jabuke - 3 komada, srednje veličine, očišćene i iseckane na kriškice
  • cimet - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tart kalup sa prečnikom od 20 cm.

Počinje se sa pripremom krema kako bi postojala mogućnost da se u potpunosti ohladi.

Očišćene i iseckane jabuke se stavljaju u posudu i pospu se sokom od 1/2 limuna, promešaju se. Ostavljaju se sa strane.

Na ringli se zagreje mleko. U posudi se pomešaju šećer, brašno i žumance. Dodaje se malo hladnog svežeg mleka, meša se dok se ne dobije kaša i čim mleko postane vruće, dodaje se. Meša se metalnom žicom za mućenje dok se ne dobije mlečni krem koji nije preterano gust.

Skida se sa ringle, dodaje se vanila, meša se i gusto se pokriva folijom kako se ne bi formirala kora ili se premazuje komadom maslaca tako se takođe neće formirati kora. Ostavlja se da se ohladi.

U posudi se pomeša brašno, šećer, izrendana kora limuna, prstohvat soli i malo praška za pecivo, meša se. Odozgo se dodaje maslac u kockicama i ručnim blenderom se prtvara u mrve.

Dodaje se žumance i umesi se testo. Ukoliko je testo preterano suvo, dodaje se 1 kašičica hladne vode, ona će pomoći da se testo sakupi. Ne preteruje se sa hladnom vodom da ne bi previše popucalo testo od maslaca za vreme razvijanja i za vreme pečenja. Oblikuje se lopta, uvija se u foliju i ostavlja se na 30-40 munuta u frižideru.

Ohlađeno testo se razvija na malo brašna (tako što se odozgo takođe poprska brašnom, takođe i malo brašna po oklagiji da se ne bi lepilo) ili na papir za pečenje veći od osnove kalupa za tart kako bi mogao da se oblikuje bord.

Razvijeno testo se prebacuje u kalup tako što se prvo oblikuje dno, a nakon toga i rebrasti deo, bord sa visinom otprilike 3 cm. Sipa se ohlađeni krem, izravna se. Odozgo se ređaju kriškice jabuke, lagano se pritišću u krem, ređaju se. Posipa se s malo cimeta u prahu.

Tart se peče u zagrejanoj rerni na 175-180 stepeni otprilike 30-35 minuta ili dok se bord ne odvoji od zidova kalupa.

Vadi se, hladi se u samom kalupu i vadi se na poslužavnik. Po izboru može blago da se pospe šećerom u prahu.

Recept je dat za kalup 22-24 cm, ja ne raspolažem tart kalupom tih dimenzija, zato mi uvek ostaje malo do testa sa maslacem koje može da se oblikuje u male keksiće različitih oblika. Po izboru je.

Tart sa mlečnim kremom i jabukama je neobičan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: