Posne sarme od lozovog lišća u krok potu
Постни лозови сарми в крок пот
bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Sarme»Posne sarme od lozovog lišća u krok potu

Posne sarme od lozovog lišća u krok potu

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
4k1k2k
Posne sarme od lozovog lišća u krok potu
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
24/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
210 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
5
"Da li imate krok pot? A zbog čega još uvek niste u njemu pripremili posne sarmice - imate recept"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite nadev za sarme od lista vinove loze. Luk i šargarepu očistite i naseckajte na sitno.

Stavite ih u dubok tiganj i prodinstajte ih u ulju sa malo vode.

Kada omekšaju, dodajte im očišćene i naseckane pečurke.

Nakon nekoliko minuta uz povremeno mešanje, dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali i šolju vode. Čim pirinač upije vodu, nadev posolite i začinite biberom, sitno seckanom mirođijom i suvom majčinom dušicom.

Promešajte nadev i ostavite ga da se ohladi. Ako koristite sveže lišće vinove loze, neophodno je da ga prelijete vrelom vodom na oko minut.

Ako koristite konzervirano lišće nema potrebe za tim. U svaki list stavite nadev, a zatim umotajte sarmu.

Dno keramičke posude krok pota nauljite i prekrijte sa nekoliko listova vinove loze. Na njih poređajte umotane sarmice, a odozgo sve prelijte sa malo ulja.

Sipajte oko šolju i po vode, poklopite posudu sa posnim sarmicama i uključite na drugi stepen jačine i kuvajte 3 i po sata.

Odnos pirinač-voda, ako je normalan je 1 prema 3, a u ovom slučaju treba da bude 1 prema 2, 5.

Prijatno uz ove sarme od lišća vinove loze u krok potu. Recept je pogodan i za slavu Svetog Nikolu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: