Način pripreme
1. Pripremite krem od vanile da bi mogao da se ohladi stegne pre korišćenja.
Ugrejte 400 ml mleka sa šećerom dok ne bude spremno da provri. Onda skinite sa vatre i sipajte skrob lagano, razmućeno u preostalom mleku.
Mešajte 5 minuta i krem je gotov.
Ovo je klasičan način, ali ipak pročitajte uputstvo za upotrebu za svaki slučaj.
Isto tako možete prirpemiti potpuno domaći krem.
2. Sipajte u jednu ili dve manje posudice krem da može brže da se hladi. Obavezno pokrijte streč folijom tako da se zalepi za nejga i da se ne stvara tvrda korica.
3. Za testo kiflica rastvorite kvasac sa malo šećera u ugrejanom svežem mleku. Ostavite 10 minuta da nadođe.
Umutite lagano jaje sa šećerom, odvojtie malo žumanca za premazivanje na kraju.
4. Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenej, u njega sipajte nadošao kvasac, jaje sa šećerom, kiselo mleko(koristim gusto bivolsko, ali može i obično punomasno ili ceđeno). Stavite i masnoću i zamesite testo. Koristite mikser sa odgovarajućim nastavcima da se ne lepi i radite sa njim dok ne postignete elastičnost. Ako je potrebno sipajte još brašna . kod mene je upilo još oko 15-20 g.
5. Razvucite testo na okruglu koru prečnika 34.6 cm.
Isecite na trouglove i od njih uvijte kiflice, namažite ih obilno kremom. U širi deo stavite više, a dole manje. Uvijajte tako da se nadev zatvori dobro.
6. Poređajte kiflcie u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje (ja sam dobila 2 pleha) i ostavite da nadođu 1 sat ili koliko je potrebno, zavisi koliko je toplo u prostoriji.
7. Namažite žumancem, umućenim sa vodom, pospite šećerom i pecite u ugrejanolj rerni na 190 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
8. Jedite slatke kifle sa kremom dok su još tople ili kad se ohlade ako možete da odolite i sačekate.
Klasika, vole je i stari i mladi.