Način pripreme
Luk, praziluk, celer, ljutu papriku i beli luk sitno iseckajte. Pržite ih na masnoći sa prstohvatom soli, a zatim sipajte malo vode da se dinsta i lepo omekša. Ako koristite sveže ubrani zeleni paradajz, dodajte i njega isečenog na veće komade.
Dodajte brašno i alevu papriku kada voda ispari i mešajte minut na laganoj vatri. Ako je povrće upilo masnoću, dodajte još malo ulja pre dodavanja brašna.
Sipajte vodu ili bujon od povrća. Ovde je vreme za dodavanje seckanih zelenih paradajza, ako su iz turšije ili su marinirani. Kuvajte Frenkovu čorbu 20 minuta.
Na kraju dodajte iseckane stabljike celera i rezance (fidu). Kuvajte 3-4 minuta i čorba je gotova.
Ovo tipično seosko jelo poslužite sa još iseckanih zelenih listova celera ili peršuna.
U slučaju da za paradajz čorbu koristite sveži paradajz, dodajte malo sirćeta, tako da se lepo i nežno ukiseli čorba. Ako je paradajz iz turšije to nije potrebno jer je on već kiseo.
Prijatno!