Način pripreme
6. januar je veliki praznik u Španiji, nazvan Reyes magos (Kraljevi čarobnjaci). Za njega prema tradiciji svaka porodica na svojoj trpezi ima veliki đevrek, garniran konfitiranim i suvim voćem i nadevom od pavlake. U njegovoj unutrašnjosti je sakrivena figurica cara ili zrno pasulja za koju se, slično našoj pogači sa novčićem, veruje da kod koga padne da će imati uspeh i blagostanje tokom godine.
Na taj praznijk se dele i božićni pokloni, koje nije doneo Božić bata, nego takozvani Reyes magos.
Tradicionalni Roscon de Reyes vremenom je počeo da postaje sve moderniji i pored tipičnog ukusa i dekoracije, počinje da dobija i druge, različite akcente, ukuse i izgled.
Na primer može da se napravi čokoladni ili kao što je u ovom receptu - sa ružama.
Evo i kako da ga spremite:
1. Španci nazivaju prethodni kvasac/ferment - masa madre. Za nju pomešajte nabrojane sastojke u relativno čvrstu loptu testa i ubacite je u veliku posudu sa toplom vodom (ne vrućom)
Kada lopta udupla svoj ovim i ispliva na površinu gotova je (15 minuta)
2. U posudu prosejte 450 g brašna za osnovno testo. Napravite udubljenje, u njega sipajte mleko sa šećerom rastopljenim u njemu, oba blago umućena jaja, ružinu vodicu, maslac, žele od ruže i ulje. Sitno izmrvite kvasac i stavite naraslu loptu masa madre.
3. Da bi bilo lakše umesite testo u kuhinjskom robotu i ukoliko primetite da postaje čvrsto, sipajte mleko. Svako brašno je različite sposobnosti da upije tečnost, zato procenite sami. Ja koristim brašno od čvrste pšenice sa visokim sadržajem glutena i mislim da je slično tipu 500.
4. Ostavite testo u nauljenu posudu, pokrivenu streč folijom na sat vremena ili dok ne udupla svoj obim.
5. Oblikujte veliki prsten i stavite ga u široku tepsiju pokrivenu papirom za pečenje. Ponovo ostavite da naraste dok ne udupla svoj obim.
6. Premažite umućenim jajem i pospite kristal šećerom, namočenim s malo ružine vodice i crvene poslastičarske boje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 5-6 minuta i posle smanjite na 180 stepeni na još 15-20 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
7. Kada se slatki prsten ohladi, isecite ga uzdužno kroz sredinu nazubljenim velikim nožem za hleb ili specijalnim takvim za sečenje kora zo tortu.
8. Umutite pavlaku sa šećerom u sipkasti krem i obojte poslastičarskom bojom po žejji. Možete da dodate i malo ružine vodice za aromu.
Rasporedite krem po jednoj kori i pokrijte drugom.
9. Za glazuru pomešajte šećer u prahu sa kapljicama crvene boje, ružinom vodicom i belancem, u količinama navedenim gore u sastojcima.
Dobijeni ajsing pospite po gotovom Raskonu.
Sačekajte da se stegne i ukrasite ružinim pupoljcima i zelenim listovima mente.
Raskoš!
Neka vam je slatko!
Kraljevski kravaj sa ružama (Roscon De Reyes Rosa) je gotov.