Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme iz rerne

Posne sarme iz rerne

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Posne sarme iz rerne
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Naoružajte se strpljenjem - zato što koliko god da su male, ukusene su, ali trud se isplati, obećavamo"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 2 i 1/2 šolje
  • praziluk - 4 struka
  • luk - 2 veze, svež + 1 velika glavica, crni
  • pečurke - 1 šolja, sitno iseckan
  • masnoća - ulje/maslinovo ulje + 50 g maslaca
  • biber - 1 kašičica, sveže samleven
  • ljute paprike - 1 sitno iseckana
  • so
  • listovi vinove loze - za uvijanje, može i od kupusa
  • paprike - suve crvene, potopljene u vodu
  • rasol - bar 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte oko 100 ml masnoće i maslaca u velikoj šerpi i propžite sitno iseckani praziluk, luk i mladi luk, a nakon što omekša dodajte i prethodno sitno iseckane pečurke.

Čim i one omekšaju sipajte pirinač, mešajte dok se ne propržite i dodajte 1 šolju toplog bujona.

Dodajte ljute paprike i sve začine. Čim pirinač upije tečnost i nabubri, skinite nadev sa vatre.

Sa njom napunite listove vinove loze i stavite po kašičicu u svaki, uvijte čvrste sarmice. Poređajte ih u namazan pleh ili đuvečaru. Odozgo dodajte mlaku vodu da lepo pokrije i rasporedite još nekoliko listova vinove loze.

Stavite da se peče u umerneoj rerni. Čim voda provri smanjite rernu i pecite posne sarme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: