Način pripreme
Prvo pripremiti punjenje za tikvice.
Iseći luk na kockice i izdinstati ga na ulju uz dolivanje vode. Nakon što malo omekša dodati šargarepu isečenu na kolutiće, začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem.
Kada je povrće na pola gotovo umešati opran pirinač i ajvar. Pirinač ne treba da bude mekan jer će se dokuvati u rerni.
Tikvice oljuštiti, poprečno iseći na polovine ili tri dela u zavisnosti od veličine tikvica. Izdubiti unutrašnjost kako bi se mogle puniti, posoliti ih i poređati u pleh. U svaku tikvicu staviti po malo fila.
Oljuštiti krompir, iseći ga na kolutove i njime zatvoriti tikvice. Umesto krompira može se koristiti i paradajz.
Naliti paradajz sok i po potrebi doliti još vode da tikvice budi skroz uronjene.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko jedan i po sat. Pred kraj razmutiti brašno u malo vode i uliti u paradajz sos, pa vratiti u rernu kako bi se zgusnuo i jelo još malo zapeklo.
Prijatno uz posne punjene tikvice iz rerne!