Način pripreme
Kolenicu lepo operemo tekućom hladnom vodom. Osušimo i uz pomoć oštrog noža pravimo spiralne proreze po koži kolenice.
Beli luk sitno iseckamo i ostavljamo sa strane.
Jabuke ne ljuštimo, sečemo ih na krupne komade - polovine ili četvrtine, klinčiće karanfilića zabodemo u komade od jabuka.
Luk isečemo na krupnije komade.
Koristimo odgovarajuću posudu sa poklopcem (u mom slučaju đuvečaru) na dno stavljamo jabuke i krupnije isečen luk. Preko stavljamo kolenicu, obilno posolimo, pobiberimo, dodajemo majčinu dušicu i iseckan beli luk, stavljamo ga u proreze.
Lepo natrljamo meso uljem, preostalo ulje sipamo preko jabuka i luka. Sipamo 200 ml mlake vode u posudu, dodajemo lovorov list i zrna bibera. Na kraju kolenicu na nemački način posipamo zrnima kumina. Poželjno je da kolenica stoji uspravno u posudi da se uhvati ravnomerna korica.
Posudu zatvaramo poklopcem ili ako nemate pokrijte sa tri sloja aluminijumske folije i stavimo u donji deo rerne.
Rernu ugrevamo na 160-170 stepeni i jelo pečemo oko 3 sata. Periodično možemo proveravati i ako je potrebno da dodajemo dodatno mlaku vodu. U mom slučaju nije bilo potrebno, samo sam nekoliko puta prelivala kolenicu uz pomoć velike kašike sa sosem koji se odvojio.
Kolenica je gotova kada je meso krehko i jedva stoji na kosti, a kožica je apetitno zlatnobraon boje i hrskava.
Tradicionalno se kolenica servira sa dintanim kiselim kupusom, krompirom ili krompir pireom, turšijom ili kiselim krastavčićima. a takođe i sa mnogo piva i zdravica.
Ja sam napravila pire od pečenog luka, jabuka i sosa, serviral sam malo od njega u tegli, ukrasila pečenu kolenicu salatom od repe i kiselim krastavčićima.
Dobila sam veoma ukusan Ajsban - Kolenicu na bavarski način, probajte i vi.
Neka vam je slatko!