Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Ajsban (Eisbein) - Kolenica na bavarski način

Ajsban (Eisbein) - Kolenica na bavarski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Ajsban (Eisbein) - Kolenica na bavarski način
Fotografije: Zori
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
4
"Sa nestrpljenjem čekamo, kada će doći vreme da isečemo kolenicu na bavarski način - izgleda toliko ukusno"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1.6 kg sa kostima i kožom
  • jabuke - 7 komada, sitne
  • karanfilić - 7 zrna
  • luk - 2 srednje glavice, crni
  • beli luk - 1 mala glavica
  • so
  • biber
  • lovorov list - 2 komada
  • ulje - 1/2 šoljice
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica, u zrnu
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
* merne jedinice

Način pripreme

Kolenicu lepo operemo tekućom hladnom vodom. Osušimo i uz pomoć oštrog noža pravimo spiralne proreze po koži kolenice.

Beli luk sitno iseckamo i ostavljamo sa strane.

Jabuke ne ljuštimo, sečemo ih na krupne komade - polovine ili četvrtine, klinčiće karanfilića zabodemo u komade od jabuka.

Luk isečemo na krupnije komade.

Koristimo odgovarajuću posudu sa poklopcem (u mom slučaju đuvečaru) na dno stavljamo jabuke i krupnije isečen luk. Preko stavljamo kolenicu, obilno posolimo, pobiberimo, dodajemo majčinu dušicu i iseckan beli luk, stavljamo ga u proreze.

Lepo natrljamo meso uljem, preostalo ulje sipamo preko jabuka i luka. Sipamo 200 ml mlake vode u posudu, dodajemo lovorov list i zrna bibera. Na kraju kolenicu na nemački način posipamo zrnima kumina. Poželjno je da kolenica stoji uspravno u posudi da se uhvati ravnomerna korica.

Posudu zatvaramo poklopcem ili ako nemate pokrijte sa tri sloja aluminijumske folije i stavimo u donji deo rerne.

Rernu ugrevamo na 160-170 stepeni i jelo pečemo oko 3 sata. Periodično možemo proveravati i ako je potrebno da dodajemo dodatno mlaku vodu. U mom slučaju nije bilo potrebno, samo sam nekoliko puta prelivala kolenicu uz pomoć velike kašike sa sosem koji se odvojio.

Kolenica je gotova kada je meso krehko i jedva stoji na kosti, a kožica je apetitno zlatnobraon boje i hrskava.

Tradicionalno se kolenica servira sa dintanim kiselim kupusom, krompirom ili krompir pireom, turšijom ili kiselim krastavčićima. a takođe i sa mnogo piva i zdravica.

Ja sam napravila pire od pečenog luka, jabuka i sosa, serviral sam malo od njega u tegli, ukrasila pečenu kolenicu salatom od repe i kiselim krastavčićima.

Dobila sam veoma ukusan Ajsban - Kolenicu na bavarski način, probajte i vi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: