Način pripreme
U dovoljno veliki ekspres lonac u koji može da stane hobotnica dodajte pola limuna i čašu belog vina. Dodajte vodu koliko da pokrije hobotnicu i poklopite.
Ugrejte na visokoj temperaturi i nakon što provri smanjite da polako vri.
Kuvajte hobotnicu u ekspres loncu 20 minuta. Hobotnica je gotova kada se lako probada viljuškom.
Isključite ringlu i ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi za kuvanje dok ne dobije sobnu temperaturu. Izvadite pipke hobotnice od glave ako želite da isečete glavu na komade.
Ocedite hobotnicu, isecite na komade i savite na glinenu posudu. Prelijte komade hobotnice sa malo maslinovog ulja i promešajte da se lagano pokrije.
Ugrejte rernu na 200 stepeni. Pospite belim vinom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom.
Pecite oko 25 minuta, s vremena na vreme prelivajte sosom sa dna posude.
Sipajte još malo maslinovog ulja, iscedite preostali limun odozgo i pospite iseckanim peršunom i mlevenim belim lukom.
Začinite solju i biberom i servirajte pečenu hobotnicu.
Prijatno!