Način pripreme
U početku može izgledati kao čudna kombinacija sastojaka, ali vas uveravamo da je mnogo ukusna. Probajte!
1. Sirov karfiol se iskida na srednje ružice i one se seku na tanke kriške.
2. Sirove pečurke se očiste, ljušte se i prepolove na pola (ako su veće) i seku se na tanke kriške.
3. Luk se seče na tanke polumesece, posipa se šećerom i blago se izgnječi rukom da se razdvoji.
4. Listovi celera se iseku na sitno rende zajedno sa belim lukom (može kroz presu) i ljutom paprikom. One se dodaju u kiselo mleko i majonez. Začinjava se solju, biberom i sirćetom. Sve se muti veoma dobro.
5. Karfiol, pečurke i luk se pomešaju i prelivaju se mlečnim dresingom. Meša se dobro, proba se za ukus i ako je potrebno ukusi se balansiraju sa još soli, bibera i sirćeta.
Salata se ostavlja da odstoji 30 minuta u frižideru, da se dobro začini.
Suvišno je reći, da je ide dobro uz mariniranu ribu i dobru rakiju.
Umesto crvenog luka ponekad pravim ovu ukusnu salatu sa mladim ili divljim lukom. Umeso čenova belog luka koristila sam struk mladog ili sremuš (ako je pravim na proleće). Dodala sam i rotkvice i takođe se kombinuju odlično.
Predstavila sam autentičan recept za salatu sa karfiolom i pečurkama kakvu su mi servirali u Kijevu.