Način pripreme
U 200 g vode se stavlja 100 g ulja i stavlja se da provri. U njih se dodaje 1 šolja brašna uz neprestano mešanje.
Čim postane homogena smesa, sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi.
Jedno po jedno se dodaju 4 jaja i mešaju se, dok se glatko kuvano testo ne stegne.
Nakon toga u namazanu posudu za pečenje se stavlja po kašičica smese i peče se u umerenoj vatri dok se ne zarumeni.
Spremanje krema:
700 ml svežeg mleka se stavlja da provri. U njega se dodaju prethodno umućena jaja, šećer, brašno, vanila i preostalo mleko.
Meša se dok smesa ne postane glatka i gusta. Krem za eklere se skloni sa ringle. Dodaje se 50 g maslaca i meša se dok je toplo.
Krem se puni u eklere pomoću šprica sa odgovarajućim nastavkom.
Pri pečenju ekleri narastu i u njima se stvaraju šupljine u koje se ubacuje krem.
Ako nema šupljina, onda ekler može da se raseče nožem i da se napuni kremom.
Domaći ekleri sa laganim vanila kremom mogu da se pospu šećerom u prahu.