Način pripreme
Operemo dobro tikvice, jer ne treba da ih ljuštimo i kora treba da bude čista. Isečemo ih na dva jednaka dela po dužini i pomoću kašike izdubimo im unutrašnjost, ni mnogo duboko, ni mnogo plitko - samo meki deo sa semenkama.
Poređamo ih u posudu za pačenje, prethodno namaznu šarlanom. Meki deo tikvica narendamo i ocedimo. Radimo isto i sa paradajzom - samo ga isečemo prvo na parčiće i onda isečemo na sitno ili ga narendamo, odstranjujući ljusku.
Pomešamo ga sa oceđenim tikvicama i promešamo zajedno sa ostalim sastojcima - sitnim sirom, mirođijom i maslinama kalamata isečenim na sitno, čubrom, mlevenim biberom, himalajskom solju i jajetom. Raspoređujemo nadev u šast polovina tikvica i posipamo susamom.
Sipamo do pola centimetra vodu u posudu i pečemo na 250 stepeni oko 45 minuta. Ako voda iz posude ispari potpuno tokom pečenja možemo da dolijemo još malo.
Dok je jelo u rerni spremamo jednostavan mlečni sos od belog luka, tako što mešamo kiselo mleko sa veoma sitno isečenim belim lukom i malo soli.
Umesto šprica možemo da koristimo malu kesu, u koju sipamo sos, isečemo maliu prupicu na jednom uglu i prelijemo u lentama preko gotovih ispečenih tikvica. Serviramo po želji sa mlečnom salatom.
Sočna punjene tikvice u rerni za jedan brz letnji ručak!