Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od Luka»Supa od luka Žaka Pepena

Supa od luka Žaka Pepena

AlbenaAlbena
Početnik
125583
Supa od luka Žaka Pepena1 / 2
27/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Iako ne posedujemo niz kulinarskih nagrada poput Žak Pepena, barem bismo mogli da probamo ovu sjajnu supu od luka po idejii ovog velikog francuskog majstora-kuvara"

Potrebni sastojci

  • francuski hleb - 15 - 20 tankih kriškica
  • kravlji maslac - 3 supene kašike
  • luk - 2 glavice, tanko iseckan (ukupno otprilike 3 šolje)
  • pileći bujon - 6 šolja
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice, mleven
  • ementaler - 2 šolje, izrendanog sira
  • žumanca - 2 komada
  • porto - 1/2 šolje, slatko
* merne jedinice

Način pripreme

Prepecite kriškice francuskog hleba tako da postanu zltakasto-smeđe u rerni ili tosteru. Izvadite ih i ostavite sa strane.

Zagrejte maslac u velikoj šerpi i propržite luk na 15 minuta ili dok se ne karamelizuje. U luk dodajte bujon, so i crni biber. Ostavite da preključa i kuvajte otprilike 20 minuta.

Pasirajte supu od luka, iako ja više volim da je ne pasiram.

Zapečeni hleb poređajte na dno velike šerpe, odgovarajuće za pečenje u rerni. Odozgo posipte s malo sira, nakon toga poređajte hleb i ponovo pospite sirom, tako što sačuvate sir za posipanje francuske supe. Sipajte supu na hleb, posipte ostalim sirom, stavite u tepsiju i ubacite u rernu.

U ovom slučaju sam koristila đuvečare, tako što sam kriškice stavila samo na dno u jedan red, prelivene supom i posute kačkavaljem (nisam imala Ementaler).

Pecite otprilike 35 minuta ili dok se odozgo ne dobije zlatkasto-smeđa korica.

Prilikom serviranja stavite celu šerpu na sto. Umutite žumanca sa portom. Napravite rupu u korici supe, sipajte smesu i sve dobro izmešajte.

Servirajte u odgovarajućim šerpicama dok je vruća.

Ukoliko nemate porto, možete da iskoristite lepo belo vino za ovu supu od luka Žak Pepena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: