Način pripreme
Za ove lepe milibrote u mini veličini u veliku posudu stavljamo 300 ml toplog svežeg mleka. Dodajemo 100 g šećera, 1 kesicu vanilin šećera i 11 g suvog kvasca. Dobro izmešamo metalnom žicom za mućenje.
Dodajemo 2 belanca (žumanca čuvamo za premazivanje) i 70 ml ulja. Ponovo mešamo. Dodajemo 650 g prosejanog brašna i 1/2 kašičice soli. Mesimo meko testo. Pokrivamo streč folijom i krpom i ostavljamo da naraste na sat vremena.
Naraslo testo delimo na osam jednakih delova, pravimo ih u lopte i ostavljamo da odmara 20 minura.
Svaku loptu razvijmo u blago pravougaoni kalup, može i kvadrat. Premazujemo kravljim maslacem svuda (treba da bude na sobnoj temperaturi) i posipamo suvim grožđem, žutim i crnim, suvim kajsijama (iseckanim na male komadiće) i pistaćima.
Uvijamo iz pravca širokog dela rolata. Nožem po dužini rasecamo po sredini do kraja, tako što odozgo ostavljamo jedan prst neisečen.
Okrećemo isečene krajeve na gore, pletemo pletenicu i uvijamo u puža male milibrote. Ređamo ih u tepsiju sa papirom za pečenje i ostavljamo da narastu na 30 minuta.
Premazujemo ih s umućena 2 žumanca i 1 kašičicom svežeg mleka.
Pečemo milibrot krafine Ruža u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 25-30 minuta.