Način pripreme
Za ovaj recept za francuski sos sa maslacem i škampima dobro je da se usaglasite sa nekim stvarima pri pripremi, a posebno kvalitetom škampa, vina i začina.
Spremanje je jednostavno! Najviše volim sveže mleveni biber za ovaj recept.
Dobro suvo belo vino, kao što je sovinjon blan ili pino griđo.
Ljuspe aleva paprike - da se doda samo diskretna ljutina i boja našem jelu, ne kolebajte se da ih preskočite ako vam se ne dopada.
Sok od limuna - svež je uvek najbolji! Sok od oko 1 limuna.
Peršun - sveže isečen fino, da se pospe obilno odozgo, ili drugi zeleniš.
Uvek sam u iskušenju da dodam i čeri paradajz samo jedan za kontrast. Vi možete i da preskočite.
Istopite maslac u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte belu luk, luk šalot i ljuspe aleve paprike i kuvajte mešajući često dok ne zamiriše, oko 2 minuta.
Dodajte škampe začinjavajući ih solju i biberom po ukusu. Kuvajte mešajući s vremena na vreme, oko 3-4 minuta.
Mešajte peršun (ili drugo, ja koristim limunsku travu), sok od limuna i koru limuna.
Servirajte francuski sos odmah. Uživajte!
Francuski sos sa maslacem se servira sa škampima, belom ribom i belim pilećim mesom. Najukusniji je sa škampima. To je veoma univerzalan sos, koji ide uz sve filete ribe ili nemasno meso. Najpopularniji je u kombinaciji sa škampima i ribom (belom).