Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Francuski sos sa maslacem i škampima

Francuski sos sa maslacem i škampima

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Francuski sos sa maslacem i škampima
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Neverovatan francuski sos sa škampima i maslacem, servira se odmah čim je gotov i jednostavno je neponovljiv"

Potrebni sastojci

  • beli luk - 4 čena, mleveni
  • šalot - 1 srednji, sitno isečen
  • ljuta aleva paprika - 1/4 kašičice
  • škampi - 650 g, oljušteni
  • maslac - 160 g (neslan)
  • so
  • biber - sveže mleveni, po ukusu
  • sok od limuna - 1 kašika, sveže ceđen
  • kora limuna - 2 kašičice
  • zelene biljke - majčina dušica, peršun ili limunska trava, obilno
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept za francuski sos sa maslacem i škampima dobro je da se usaglasite sa nekim stvarima pri pripremi, a posebno kvalitetom škampa, vina i začina.

Spremanje je jednostavno! Najviše volim sveže mleveni biber za ovaj recept.

Dobro suvo belo vino, kao što je sovinjon blan ili pino griđo.

Ljuspe aleva paprike - da se doda samo diskretna ljutina i boja našem jelu, ne kolebajte se da ih preskočite ako vam se ne dopada.

Sok od limuna - svež je uvek najbolji! Sok od oko 1 limuna.

Peršun - sveže isečen fino, da se pospe obilno odozgo, ili drugi zeleniš.

Uvek sam u iskušenju da dodam i čeri paradajz samo jedan za kontrast. Vi možete i da preskočite.

Istopite maslac u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte belu luk, luk šalot i ljuspe aleve paprike i kuvajte mešajući često dok ne zamiriše, oko 2 minuta.

Dodajte škampe začinjavajući ih solju i biberom po ukusu. Kuvajte mešajući s vremena na vreme, oko 3-4 minuta.

Mešajte peršun (ili drugo, ja koristim limunsku travu), sok od limuna i koru limuna.

Servirajte francuski sos odmah. Uživajte!

Francuski sos sa maslacem se servira sa škampima, belom ribom i belim pilećim mesom. Najukusniji je sa škampima. To je veoma univerzalan sos, koji ide uz sve filete ribe ili nemasno meso. Najpopularniji je u kombinaciji sa škampima i ribom (belom).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: