Način pripreme
Suvajte krompir u vreloj vodi - ceo sa korom. Čim omekša (nemojte ga prekuvati), izvadite ga i ostavite ga da se ohladi, zatim ga oljuštite i narendajte u duboku posudu.
Posebno operite nežne listove svećeg spanaća, naseckajte ih i skuvajte u sasvim malo vode, dok ne omekšaju.
Nakon toga ocedite spanaća od vode (malo ga iscedite i rukama, da ne bude previše vode u njemu). Dodajte spanać u narendani krompir.
Operite zelena pera mladog luka, naseckajte ih na sitno i dodajte i njih u posudu.
U posudi pasatora sipajte crni luk i listove sveže nane. Sameljite na krupno. Dodajte i ove sastojke u smesu od krompira i spanaća.
Začinite po ukusu sa malo himalajske soli, mlevenim crnim biberom, alevom paprikom, mlevenim kuminom i izmrvljenim suvim bosiljkom.
Dodajte fine ovsene pahuljice i sve promešajte rukom, da sve sastojke ravnomerno umesite u smesu.
Oblikujte ćuftice od krompira srednje veličine, kao krokete.
Po želji, možete da ćuftice ispržite i bez pohovanja, a možete i da ih samo uvaljate lagano u brašno, ali sa sledećom smesom za pohovanje ćuftice su zaista fantastično hrskave.
Svaku ćufticu prvo uvaljajte u kukuruzno brašno, nakon toga u umućeno jaje sa prstohvatom himalajske soli i na kraju u griz (pšenični ili kukuruzni). Naravno, sve tri namirnice su u posebnim posudama.
U tiganju sa teflonskim premazom sipajte malo suncokretovog ulja (neravinisanog ulja, ako imate). Čim se ulje dovoljno zagreje poređajte ćuftice sa spanaćem u tiganj blizu jednu do druge. Kada dobiju tamno zlatnu boju korice sa donje strane, pažljivo ih okrenite da se isprže i sa druge strane. Za vreme prženja dodajte samo malo ulja, kada je to neophodno, kako bi bile u skladu sa zdravom ishranom, sa što manje masnoće.
Čim su ćuftice gotove, izvadite ih iz tiganja i poređajte sledeću turu u tiganj. Na obaj način ispržite sve ćuftice - od ove smese dobićete oko 15 ćuftica (zavisi od veličine koju pravite).
Poslužite dok su još tople i hrskave i po želji dodajte omiljenu svežu salatu - od povrća ili mlečnu.
Jednostavne prolećne ćuftice od krompira sa nanom i mladim lukom dobre su za prekrasan, sunčan obrok!
Fantastično ukusno!