Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćuftice od spanaća sa nanom i mladim lukom

Ćuftice od spanaća sa nanom i mladim lukom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Ćuftice od spanaća sa nanom i mladim lukom9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
15
"Poslužite ćuftice sa spanaćem dok su još tople uz bogatu salatu od povrća po vašem izboru"

Potrebni sastojci

  • spanać - 4 šolje, iseckan (svež)
  • krompir - 4 komada, skuvan
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 2 pune šake (seckan)
  • nana - 1 šaka iseckanih svežih listova
  • voda - 1 l (za blanširanje spanaća)
  • himalajska so - 2 kašičice (po ukusu)
  • biber - 1/3 kašičice, mleven
  • aleva paprika - 1/4 kašičice
  • kumin - 1/4 kašičice, mleven
  • bosiljak - 1/2 kašičice, osušen i zgnječen
  • ovsene pahuljice - 5 ili 6 kašika, fine
  • jaje - 1 komad
  • Za Pohovanje
  • kukuruzno brašno - za uvaljivanje
  • jaje - 2 komada
  • himalajska so - 1 prstohvat po želji
  • griz - za uvaljivanje (pšenični ili kukuruzni)
  • suncokretovo ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Suvajte krompir u vreloj vodi - ceo sa korom. Čim omekša (nemojte ga prekuvati), izvadite ga i ostavite ga da se ohladi, zatim ga oljuštite i narendajte u duboku posudu.

Posebno operite nežne listove svećeg spanaća, naseckajte ih i skuvajte u sasvim malo vode, dok ne omekšaju.

Nakon toga ocedite spanaća od vode (malo ga iscedite i rukama, da ne bude previše vode u njemu). Dodajte spanać u narendani krompir.

Operite zelena pera mladog luka, naseckajte ih na sitno i dodajte i njih u posudu.

U posudi pasatora sipajte crni luk i listove sveže nane. Sameljite na krupno. Dodajte i ove sastojke u smesu od krompira i spanaća.

Začinite po ukusu sa malo himalajske soli, mlevenim crnim biberom, alevom paprikom, mlevenim kuminom i izmrvljenim suvim bosiljkom.

Dodajte fine ovsene pahuljice i sve promešajte rukom, da sve sastojke ravnomerno umesite u smesu.

Oblikujte ćuftice od krompira srednje veličine, kao krokete.

Po želji, možete da ćuftice ispržite i bez pohovanja, a možete i da ih samo uvaljate lagano u brašno, ali sa sledećom smesom za pohovanje ćuftice su zaista fantastično hrskave.

Svaku ćufticu prvo uvaljajte u kukuruzno brašno, nakon toga u umućeno jaje sa prstohvatom himalajske soli i na kraju u griz (pšenični ili kukuruzni). Naravno, sve tri namirnice su u posebnim posudama.

U tiganju sa teflonskim premazom sipajte malo suncokretovog ulja (neravinisanog ulja, ako imate). Čim se ulje dovoljno zagreje poređajte ćuftice sa spanaćem u tiganj blizu jednu do druge. Kada dobiju tamno zlatnu boju korice sa donje strane, pažljivo ih okrenite da se isprže i sa druge strane. Za vreme prženja dodajte samo malo ulja, kada je to neophodno, kako bi bile u skladu sa zdravom ishranom, sa što manje masnoće.

Čim su ćuftice gotove, izvadite ih iz tiganja i poređajte sledeću turu u tiganj. Na obaj način ispržite sve ćuftice - od ove smese dobićete oko 15 ćuftica (zavisi od veličine koju pravite).

Poslužite dok su još tople i hrskave i po želji dodajte omiljenu svežu salatu - od povrća ili mlečnu.

Jednostavne prolećne ćuftice od krompira sa nanom i mladim lukom dobre su za prekrasan, sunčan obrok!

Fantastično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: