Način pripreme
Jadan stari recept, možda star i nekoliko vekova, za Bjuzme sa šerbetom predložićemo vam danas, kao alternativu baklavi.
Priprema ovog slatkiša nije baš laka, ali rezultat vredi probe.
U veliku posudu prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini i u njega dodajte jaje, sipajte čašu mleka, prstohvat soli i sodu bikarbonu.
Umesite dobro testo koje se ne lepi za ruke. Testo podelite na 5-6 komada, formirajte lopte i ostavite ih da odmore oko pola sata, pokrivene krpom.
Za to vreme sameljite orahe na srednje velike komade. Treba da budu takvi da se osete u ustima - nemojte ih pretvoriti u brašno. Ako radite uz pomoć mlina, dovoljno je samo jednom da ih sameljete, a možete to učiniti i nožem na dasci za sečenje.
Uzmite lopticu testa i krenite sa razvlačenjem u kore, koje treba da budu tanke i velike.
Na razvučenu tanku koru pospite orahe i umotajte je preko veoma tanke oklagije. Obe strane gurnite prema sredini oklagije da dobijete oblik harmonike. Odavde i sam naziv kolača Bjuzme dolazi.
Lagano izvucite oklagiju i rolat stavite u tepsiju. Na isti način obradite sve lopte od testa.
Pecite Bjuzme na 160 stepeni do zlatne boje.
Izvadite i ostavite da se ohladi (ovako ispečene kore možete ostaviti u kutiji da stoje i do 2 nedelje).
U šerpu stavite vodu i šećer, stavite sve na vatru da proključa i na samom kraju, kada je šerbet dovoljno gust, dodajte sok od limuna.
Vrelim šerbetom prelijte hladni Bjuzme i ostavite ga jedan dan da odstoji sa šerbetom, da ga dobro upije i da se ohladi.