Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa šerbetom i ratlukom

Baklava sa šerbetom i ratlukom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638812k160
Baklava sa šerbetom i ratlukom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 3
26/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Dok ne dobijemo što više šećera, ne prestajemo da jedemo komad za komadom"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 400 g
  • ratluk
  • kravlji maslac - 250 g, istopljeni
  • Za sirup
  • voda - 3 vinske čaše
  • šećer - 3 vinske čaše
  • vanilin šećer - 1 kesica /1 supena kašika, esencija/
  • Za ukras
  • pistaći - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Premazuju se po dve kore istopljenim maslacem. Od uže strane kora stavljaju se sitno iseckani ratluci i uvijaju se u rolat.

Sve kore se uvijaju na isti način dok ne nestanu. Gotove rolnice se ređaju u tepsiju podmazanu maslacem, seku se velikom nožem na jednake kutijice/rolnice.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok se ne dobije zlatkasta boja.

Pripremanje šerbeta:

3 čaše za vodu vode i šećera proključaju sa vanilom dok se ne istopi šećer.

Najvažnije kod zalivanja šerbetom je da uvek jedno treba da bude toplo, a drugo hladno.

Kada se sočna baklava zalije šerbetom, ukrašava se pistaćem. Baklava sa ratlukom treba da odstoji barem 1 noć kako bi bila savršena baklava sa šerbetom i ratlukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: