Način pripreme
Mutimo jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajemo limunadu i ulje i mešamo. Dodajemo amonijačnu sodu i vanile.
Prašak za pecivo pomešamo sa brašnom. Dodajemo po malo od brašna i mešamo.
Gotovu smesu delimo na tri jednaka dela. Jednu obojimo kakaom, a druge dve ostaju žute.
Uzimamo kalup za tortu od 24 cm. Obložimo papirom za pečenje i sipamo jednu od smesa.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene i dok čačkalica koju zabodemo ne bude suva.
Tako pečemo sve tri kore odvojeno.
Pripremamo obični krem za tortu na sledeći način:
U 200 ml svežeg mleka mutimo brašno. Dodajemo žumanca i mutimo dok se ne dobije homogena smesa. Ostalo mleko sipamo u kaserolu zajedno sa šećerom.
Stavljamo na ringlu i mešamo kako bi se šećer istopio. Skidamo sa ringle i malo ohladimo. Postepeno sipamo umućeno brašno u mleko i mešamo.
Vraćamo na ringlu i mešamo da se šećer istopi. Skidamo sa ringle i malo ohladimo. Postepeno sipamo umućeno brašno u mleko i mešamo.
Vraćamo na ringlu i kuvamo uz neprestano mešanje dok se krem ne zgusti. Dodajemo vanile i kravlji maslac.
Uzimamo odgovarajući poslužavnik i počinjemo da ređamo babinu tortu. Stavljamo žutu koru i prelivamo sokom iz kompota. Mažemo mlečnim kremom.
Stavljamo kakao koru i prelivamo i nju. Ponovo mažemo kremom. Stavljamo treću koru. Prelivamo. Mažemo kremom.
Premazujemo običnu tortu kremom i sa strane.
Posipamo krupno mlevenim orasima. Po želji možemo da izrendamo čokoladu odozgo na omiljenu babinu tortu sa tri kore.