Način pripreme
U šerpi zagrejte masnoću, dodajte sitno seckani luk, šargarepu i beli luk, promešajte, a zatim dodajte boraniju i dodajte vruću vodu, dva prsta preko proizvoda, kao i so i biber.
Pustite da se jelo krčka na laganoj vatri dok se boranija ne skuva dobro.
Povremeno proverite tečnost u šerpi i po potrebi dodajte još malo ključale vode da ne jelo zagori.
Kada boranija omekša, dodajte paradajz.
U posudi sa malo hladne vode rastvorite brašno i alevu papriku da napravite kašu.
Posle oko 5 minuta, sklonite šerpu sa vatre, dodajte brašno i alevu papriku, probajte na ukus, dodajte još malo ključale vode, vratite jelo na vatru i dinstajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta dok se sos ne zgusne.
Kada je boranija spremna, sklonite je sa vatre.
Mirođiju i peršun sitno iseckajte, odvojite malo peršuna za posipanje pre služenja.
Probajte ukusno jelo i dodajte so ako je potrebno, a zatim dodajte zelene začine, promešajte i pokrijte poklopcem tako da toplota može izvući ukus i aromu peršuna i mirođije.
Pre služenja pospite jelo svežim peršunom.
Kada se jelo od boranije ne priprema u strogom postu, dodajte malo maslaca, oko 15-20 g maslaca daje jelu sa boranijom odličan ukus.
Posno jelo sa boranijom poslužite toplo, posuto svežim peršunom.
Uživajte!