Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot sa rakijom

Milibrot sa rakijom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638882k197
Milibrot sa rakijom
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 4
29/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
6
"Da li se oseća miris milibrota iz svake ulične pekare kako se bliži Uskrs? Zasucite rukave i napravite i kod kuće jedan po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 125 g + za posipanje
  • kravlji maslac - 75 g
  • ulje - 25 ml
  • kvasac - 1/2 kockice, svež
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 supena kašika
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • esencija vanile - 5 kapljica
  • limun - 1 komad, kora, izrendana
  • ratluk - 1 pakovanje
  • bademi - filirani, za posipanje
  • šećer - perlice, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu u kojoj ćemo mesiti prosejemo brašno dva puta. Dodajemo so, vanilin šećer, 1 supenu kašiku šećera. Izmešamo i pravimo udubljenje.

Dodajemo kvasac, rastvoren i aktiviran u malo svežeg mleka sa 1 kašičicom šećera. Dodajemo umućena jaja.

Zagrevamo sveže mleko sa ostalim šećerom, mešamo dok se šećer ne istopi i u njega dodajemo rakiju, koru limuna i esenciju.

Istopimo maslac u posudici i prome[amo sa uljem.

Mešamo sastojke u velikoj posudi i u tankom mlazu dodajemo mleko. Dodajemo i polovinu maslaca. Mesimo meko testo za milibrot, a ostali maslac dodajemo postepeno i mesimo dok se ne usvoji. Posudu pokrivamo streč folijom i krpom i ostavljamo da naraste i da udvoji svoj obim.

Naraslo testo rasprostiremo rukama u duguljasti kalup. Sečemo tri trake. Na svaku stavljamo komadiće ratluka (može suvo grožđe, čokolada, šta volite), uvijamo svaku posebno i milibrot ispletemo u pletenicu.

Uvijamo pletenicu u krug i stavljamo u duboku tepsiju (20 cm sa prstenom). Pokrivamo krpom i ostavljamo da ponovo naraste.

Premazujemo 1 žumancem i 1 kašičicom vode. Posipamo mokrim kristal šećerom, šećerom u prelama i filiranim bademima. Stavljamo i komadiće ratluka.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 20-25 minuta. Nakon toga odozgo stavljamo foliju, pojačavamo rernu na 170 stepeni i pečemo još 25-30 minuta.

Gotov milibrot sa rakijom vadimo iz rerne, ostavljamo na 5-10 minuta i sklanjamo tepsiju. Neverovtno je ukusan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: