Način pripreme
Prethodno pripremite kvas od kvasca, kašičice šećera, 80 ml mleka i 80 grama brašna. Pokrijte dobijenu kašicu i ostavite da naraste na 15-20 minuta na toplom.
U posudu planetarnog miksera ili običnu, ukoliko ćete mesiti rukom, prosejte ostalo brašno i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte lagano umućena 2 jaja i žumance trećeg jajeta. Dodajte i šećer, ostalo mleko, kore citrusa, istopljenu mast, polovinu mekog ili istopljenog maslaca i čep i po ruma (otprilike 15 grama).
Počnite da mesite tako što dodajete po malo ostalog maslaca i malo ulja. Kada se u milibrotu pomešaju različite vrste masnoće, on postaje ukusniji.
U početku testo je lepljivo, ali postepeno dobija elastičnost. Brašno posipajte po veoma malo, ali samo u krajnjem slučaju - ako vam se preterano lepi.
Ostavite testo u posudi da naraste na sat vremena.
Usitnite čokolade u komadiće, pri čemu po želji možete da odvojite po malo od druge vrste da biste na kraju posuli milibrote.
Komadiće čokolade ubacite u testo, savijajući ih u tri, četiri puta.
Razdvojte na dva jednaka dela i svaki od njih na još tri. Oblikujte u fitilje, usucite ih i ispletite tri po tri u dve lepe pletenice.
Stavite dva milivrota u pravougaone kalupe i ostavite da ponovo narastu na sat vremena ili više, u zavisnosti od toplote u prostoriji.
Premažite umućenim belancem i pospite šećerom. U slučaju da želite da pospete i čokoladom, bolje nemojte da stavljate šećer, već samo čokoladu - istopljenu tek kada milibroti budu gotovi i ohlađeni.
Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta. Pazite da mnogo ne potamne odozgo i ukoliko se to desi, pokrijte aluminijumskom folijom.
10. Ohladite milibrote sa belom i crnom čokoladom na rešetci i poslužite.
Srećan praznik!