Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibroti sa belom i crnom čokoladom

Milibroti sa belom i crnom čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Milibroti sa belom i crnom čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ukusne milibrote možemo da jedemo tokom cele godine i zato izvolite ovaj recept koji će vas motivisati da ih spremite još danas"

Potrebni sastojci

  • brašno - 530 g + za posipanje radne površine i dodatno mešenje
  • sveže mleko - 150 ml (zagrejano do 37 stepeni)
  • jaja - 3 komada, L, XL
  • kvasac - 25 g, živi
  • šećer - 150 g + za posipanje
  • rum - 1 i 1/2 čepa
  • kora limuna - od 1/2 citrusa
  • kora pomorandže - od 1/2 citrusa
  • maslac - 50 g
  • svinjska mast - 25 g
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • crna čokolada - 50 g, 70% kakaoa
  • bela čokolada - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno pripremite kvas od kvasca, kašičice šećera, 80 ml mleka i 80 grama brašna. Pokrijte dobijenu kašicu i ostavite da naraste na 15-20 minuta na toplom.

U posudu planetarnog miksera ili običnu, ukoliko ćete mesiti rukom, prosejte ostalo brašno i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte lagano umućena 2 jaja i žumance trećeg jajeta. Dodajte i šećer, ostalo mleko, kore citrusa, istopljenu mast, polovinu mekog ili istopljenog maslaca i čep i po ruma (otprilike 15 grama).

Počnite da mesite tako što dodajete po malo ostalog maslaca i malo ulja. Kada se u milibrotu pomešaju različite vrste masnoće, on postaje ukusniji.

U početku testo je lepljivo, ali postepeno dobija elastičnost. Brašno posipajte po veoma malo, ali samo u krajnjem slučaju - ako vam se preterano lepi.

Ostavite testo u posudi da naraste na sat vremena.

Usitnite čokolade u komadiće, pri čemu po želji možete da odvojite po malo od druge vrste da biste na kraju posuli milibrote.

Komadiće čokolade ubacite u testo, savijajući ih u tri, četiri puta.

Razdvojte na dva jednaka dela i svaki od njih na još tri. Oblikujte u fitilje, usucite ih i ispletite tri po tri u dve lepe pletenice.

Stavite dva milivrota u pravougaone kalupe i ostavite da ponovo narastu na sat vremena ili više, u zavisnosti od toplote u prostoriji.

Premažite umućenim belancem i pospite šećerom. U slučaju da želite da pospete i čokoladom, bolje nemojte da stavljate šećer, već samo čokoladu - istopljenu tek kada milibroti budu gotovi i ohlađeni.

Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta. Pazite da mnogo ne potamne odozgo i ukoliko se to desi, pokrijte aluminijumskom folijom.

10. Ohladite milibrote sa belom i crnom čokoladom na rešetci i poslužite.

Srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: