Način pripreme
Počnite sa pripremanjem testa. Blago zagrejte 100 ml mleka i u njemu rastvorite kvasac i kašičicu šećera. Dobro izmešajte, nije neophodno da čekate da nadođe.
Prosejte brašno zajedno i napravite udubljenje u sredini. Unutra sipajte šećer koji ste istopili u ostalom mleku, ulje, kvasac i vanilu. Postepeno umesite meko testo i stavite ga u dovoljno veliku posudu. Pokrijte folijom i ostavite da naraste na otprilike sat vremena.
U međuvremenu pripremite krem od jaja. Zagrejte mleko sa šećerom i tačno kada provri, gotovo je, skinite sa vatre i sipajte u tankom mlazu jaja koja ste umutili sa vanilom i brašnom. Vratite smesu na ringlu i mešajte krem desetak minuta ili dok ne primetite da se zgusnuo.
Krem pokrijte streč folijom da se ne bi sušio i ostavite da se ohladi.
Premesite naraslo testo 2-3 minuta i ostavite ga da se odmori na 5 minuta. Nakon toga ga podelite na 10 jednakih delova. Svaki deo razvijte u pravougaonike i unutra stavite po 2 kašike krema. Oba kraja savijte po dužini, nakon čega uvijte iz pravca uskog dela.
Stavite papir za pečenje u veliku tepsiju i poređajte kiflice da budu na rastojanju. Blago ih premažite vodom i ostavite da ponovo narastu dok ne uduplaju svoj obim. Možete ih pokriti krpom.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ponovo premažite kiflice vodom i pecite otprilike 15-20 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja. Oko sedme minute treba da smanjite temperaturu na 180.
Odmah premažite gotove kiflice čim ih izvadite. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
Debeljuškaste kiflice sa kremom i vanilom su čudesne!