Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Pileće zapečeno jelo sa zeljem i pečurkama

Pileće zapečeno jelo sa zeljem i pečurkama

Pileće zapečeno jelo sa zeljem i pečurkama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
12
"Ovo toliko ukusno pileće zapečeno jelo je sjajna ideja za vaš dnevni meni"

Potrebni sastojci

  • zelje - 30 listova
  • ulje - 1 šoljica
  • mladi luk - 1 vezica
  • divlja nana - 5 strukova, sveža
  • pečurke - 1 teglica, konzerva
  • pileći bataci - 2 komada
  • pileći bubci - 1 tanjir
  • pirinač - 1 posuda
  • so - po ukusu
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - 2 struka
* merne jedinice

Način pripreme

Zelje se očisti i blanšira u ključaloj vodi dok blago ne promeni boju i dobro se iscedi.

Mladi luk se iseče na krupnije komade, pečurke se iscede, pirinač se opere u nekoliko voda.

Pileći bataci i bubci se skuvaju u posoljenoj vodi sa 2 lovorova lista i zrncima crnog bibera.

Kada su skuvani, iscede se, bataci se očiste od kostiju i sve se sitno isecka.

Procedi se 1 posuda od bujona i sačuva se. U velikoj šerpi se zagreva ulje, izdinsta se iseckani mladi luk.

Kada omekša, dodaju se pečurke, pirinač i kuva se minutu dok pirinač ne promeni svoju boju.

Posipa se alevom paprikom, sipa se proceđeni bujon i vruća voda.

Začinjava se iseckanom divljom nanom, peršunom i 1 kašičicom soli.

U veliku tepsiju se prebacuje pirinač, dodaje se pileće meso, bubci i iseckano blanširano zelje.

Doliva se još vruće vode da bude iznad sastojaka, zato što isparava od vrenja dok se ne skuva pirinač.

Ukusno zapečeno jelo se peče u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne bude gotovo - kod mene 45-50 minuta.

Pileće zapečeno jelo sa zeljem i pečurkama se servira sa grančicom sveže divlje nane - može kao garnirung ili kao samostalno jelo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: