Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Dinstani petao sa graškom i šargarepom

Dinstani petao sa graškom i šargarepom

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215361k
Dinstani petao sa graškom i šargarepom
Fotografije: Anika Voit
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Iznenađenje na trpezi danas, tek onako, jer smo raspoloženi i jede nam se nešto ukusno - petao sa graškom i šargarepom."

Potrebni sastojci

  • bataci od mladog petla - 4 komada (bez kožice)
  • šargarepa - 4 komada
  • luk - 1 glavica
  • grašak - 500 g zeleni (sveži ili smrznuti)
  • paradajz - 1 komad
  • ulje - 3 kašike
  • so - po ukusu
  • začini - kumin, biber, aleva paprika po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Meso od petla operite pod tekućom vodom. Stavite ga u šerpu sa lagano posoljenom vodom da se kuva.

Za vreme kuvanja obrazovaće se pena. Odstranite je rešetkom.

Meso petla je žilavije od pilećeg mesa i zbog toga ga kuvajte bar 2 sata. Kada je gotovo, ocedite ga (možete sačuvati bujon od kuvanja), sačekajte da se meso ohladi i odstranite kožicu.

U tiganju zagrejte ulje.

U ulju dinstajte prethodno očišćeni i sitno naseckani luk.

Dinstajte ga do zlatne boje, a tada dodajte šargarepu. Ostavote da se dinstaju 5-6 minuta. Ako ispari voda i počnu da gore, dodajte još malo vode.

Red je na meso od petla da ga ubacite u tiganj, zajedno sa šoljom vrele vode. Poklopite i ostavite na srednjoj vatri oko pola sata.

Na samom kraju dodajte grašak i sitno seckani paradajz.

Začinite začinima i ostavite petla, dinstanog sa graškom i šargarepom još 20 minuta na vatri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: