Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa karfiolom i pečeni losos

Rižoto sa karfiolom i pečeni losos

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Rižoto sa karfiolom i pečeni losos
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Možda će vam zvučati malo čudno, ali ovaj rižoto sa karfiolom i pečenog lososa će voleti čak i mala deca koja uopšte ne vole karfiol, pripremite i maksimalno uživajte u njemu"

Potrebni sastojci

  • divlji losos - 2 kg, filet
  • parmezan - 1/2 šolje, svež, sitno izrendan
  • so
  • crni biber - sveže mleven
  • beli luk - 2 velika čena, izrendana
  • italijanski začin - 1 kašičica
  • kokosovo ulje - 4 supene kašike, podeljene na dva
  • Za pirinač sa karfiolom
  • karfiol - 3 šolje (otprilike 1 srednja glavica)
  • luk - 1/2 šolje, beli iseckan
  • beli luk - 2 velika čena, mlevena
  • bujon od povrća - 2 supene kašike ili vino
  • limun - 1 komad, sok + kora
  • kokosova pavlaka - 1 supena kašika ili kokosovo mleko
  • ljute paprike - crvene, po želji
  • peršun - 1/4 šolje, svež, iseckan
* merne jedinice

Način pripreme

Hrskav i ukusan losos sa maslacem sa belim lukom, sa kremastim rižotom od karfiola sa parmezanom je savršen obrok za večeru. Gotov je samo za 15 minuta!

Ovo je jedno od mojih omiljenih keto jela. Uvek kada imam naporan dan, spremam ovaj neobični rižoto - brz i jednostavan. U ovom receptu sam ga servirala sa zapečenim lososom sa belim lukom, ali vi možete da izaberete i nešto drugo.

Prvo sam napravila pirinač od karfiola i parmezana. Možete da koristite jednu srednje veliku glavicu karfiola koja će vam dati oko 3 šolje. Koristila sam sok jednog limuna zajedno sa peršunom kako bih začinila pirinač od karfiola.

Za kremastu notu dodala sam i supenu kašiku kokosove pavlake ili kokosovog mleka. Ovo nije obavezno, ali ja volim kremastu konzistenciju koju dodaje kokosova pavlaka.

Za pripremu lososa:

Zagrejte rernu do 200 stepeni. Tepsiju za pečenje obložite velikim komadom folije. U tepsiju za pečenje stavite filet lososa sa kožom okrenutom na dole. Stavite i čeri paradajze okolo, ukoliko želite.

U plitkom tanjiru kombinujte parmezan, izrendani beli luk, alevu papriku i italijanski začin (kombinacija sušenih italijanskih biljki - bosiljak, ruzmarin, majčina dušica i dr.). Losos začinite solju i crnim biberom.

Ribu pecite 12-15 minuta (u zavisnosti od debljine vašeg fileta). Kada kora postane zlatasta i kada se losos skuva, izvadite iz rerne.

Za pirinač od karfiola:

Očistite karfiol i podelite ga na cvetiće. Operite ih hladnom vodom i blanširajte ih u šerpi sa ključalom posoljenom vodom. Ocedite karfiol i ostavite sa strane.

Kada se ohladi, veoma sitno ga iseckajte nožem ili ga stavite u blender na sekundu da se izdrobi.

Veliki tiganj zagrejte na srednje jakoj vatri. Istopite 2 supene kašike maslaca i istu količinu ekstra devičanskog maslinovog ulja. Propržite beli luk i luk 1 minut dok ne počne da miriše.

Dodajte karfiol i ostavite ga da se aromatizuje na nekoliko minuta, mešajući s vremena na vreme.

Sipajte 2-3 supene kašike vina ili bujon od povrća i odmah kada ispari dodajte 1 supenu kašiku kokosove pavlake, još malo maslaca i izrendani parmezan i izmešajte.

Kuvajte jednu minutu i dodajte limunov sok. Pospite peršunom i izmešajte.

Servirajte rižoto sa karfiolom i pečenog lososa i uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: