Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Paprike sa mlevenim mesom, pirinčem, bulgurom i fantastičnim sosom

Paprike sa mlevenim mesom, pirinčem, bulgurom i fantastičnim sosom

Paprike sa mlevenim mesom, pirinčem, bulgurom i fantastičnim sosom
Fotografije: Kiril Mihailov
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
3
"Sos čini ove paprike sa mlevenom mesom, pirinčem i bulgurom još ukusnijim i sočnijim"

Potrebni sastojci

  • paprika - 8 - 9 komada
  • ulje - 60 ml
  • luk - 1 glavica
  • mleveno meso - 300 g
  • pirinač - 1/2 šolje
  • bulgur - 3/4 šolje
  • so
  • biber
  • čubar
  • aleva paprika
  • mlečni sos
  • kiselo mleko - 150 g
  • žumanca - 2 komada
  • brašno - 2 kašike
  • sos - 450 - 500 ml od paprika, sa dodatnom vodom
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike očistite od semenki i stavite ih u odgovarajući pleh. Zagrejte ulje u šerpi, pržite sitno seckani luk da omekša, dodajte mleveno meso, promešajte ga dobro i pržite.

Sipajte pirinač i bulgur, kratko promešajte i pospite alevom paprikom.

Sipajte vrelu vodu i začinite solju, biberom i čubrom. Ostavite da se kuva na umerenoj vatri, mešajući dok pirinač ne nabubri zajedno sa bulgurom.

Kašikom napunite paprike smesom i poređajte ih u pleh. Prelijte ih sa malo ulja i sipajte 2 prsta vode.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok paprike ne budu gotove. Sos pripremite tako što ćete u posudi umutiti žumanca sa kiselim mlekom i brašnom.

Odvojeni sos od pečenja sipa se u mešavinu od jaja i pomeša se u kašu, dodajte 250-300 ml vode. Stavite na umerenu vatru i mešajte žicom dok se ne zgusne i pazite da ne zagori.

Začinite po ukusu solju, biberom ili kašikom soka od limuna.

Paprike sa mlevenim mesom, pirinčem, bulgurom i fantastičnim sosom poslužite posute peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: