Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za ribu»Francuski sos od maslaca sa lešnikom

Francuski sos od maslaca sa lešnikom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Francuski sos od maslaca sa lešnikom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
2
"Poslužite ovaj sos od maslaca kao prilog uz ribu, povrće ili različita mesa živine"

Potrebni sastojci

  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • lešnik - 3 kašike, pune, mleven, sirov
  • sveže mleko - 150 ml
  • pavlaka za kuvanje - 100 g
  • šalot - 1 komad - 40/45
  • beli luk - 1 čen
  • mladi luk - 2 - 3 zelena pera ili vlasac
  • limun - sok od 1/4
  • lešnik - oko 30 g pečenih, celih
* merne jedinice

Način pripreme

1. Naseckajte šalot i beli luk i pržite ih na laganoj do umerenoj vatri u polovini maslaca i jednoj kašici maslinovog ulja.

2. Istopite preostali maslac i sipajte sitno mlevene lešnike uz neprestano mešanje da ne zagori na dnu posude. Ako se to dogodi, odmah sklonite posudu sa vatre i smanjite njenu snagu.

3. Dodajte još malo maslinovog ulja i sipajte prvo mleko, a zatim pavlaku uz neprestano mešanje.

4. Sos kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Njegova gustina se može prilagoditi vašem ukusu - dodavanjem više mleka ili pavlake.

Začinite solju, sokom od limuna i sa malo crnog bibera, a sos od maslaca poslužite u društvu piletine, ribe ili pečenog povrća.

Za raskoš, pospite odozgo seckanim ili krupno mlevenim lešnicima.

Iseckajte zelena pera od mladog luka radi svežine i boje ovog francuskog sosa od maslaca sa lešnicima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: