Način pripreme
1. Naseckajte šalot i beli luk i pržite ih na laganoj do umerenoj vatri u polovini maslaca i jednoj kašici maslinovog ulja.
2. Istopite preostali maslac i sipajte sitno mlevene lešnike uz neprestano mešanje da ne zagori na dnu posude. Ako se to dogodi, odmah sklonite posudu sa vatre i smanjite njenu snagu.
3. Dodajte još malo maslinovog ulja i sipajte prvo mleko, a zatim pavlaku uz neprestano mešanje.
4. Sos kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Njegova gustina se može prilagoditi vašem ukusu - dodavanjem više mleka ili pavlake.
Začinite solju, sokom od limuna i sa malo crnog bibera, a sos od maslaca poslužite u društvu piletine, ribe ili pečenog povrća.
Za raskoš, pospite odozgo seckanim ili krupno mlevenim lešnicima.
Iseckajte zelena pera od mladog luka radi svežine i boje ovog francuskog sosa od maslaca sa lešnicima.
Prijatno!