Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača u obliku pužića

Praznična pogača u obliku pužića

SotiroffSotiroff
Početnik
9118
Praznična pogača u obliku pužića3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Miris ove praznične pogače će vas svuda pratiti, zato se nemojte mnogo vući"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komad
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • brašno - 600 - 700 g
  • sir - 200 - 300 g
  • susam - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu pogaču u obliku pužića brašno se sipa na pljosnatu površinu, tako što se po sredini rasprostire i oblikuje se takozvano udubljenje. U njega se stavljaju jaja, kiselo mleko i počinje da se mesi testo za pogaču.

Preporučuje se da se u početku brašno mesi sa jajima viljuškom ili drugim priborom i da se tek nakon toga mesi rukama. Dodaje se kvasac rastvoren sa malo vode, šećera i soli.

Nakon što se umesi testo, ostavlja se da naraste na otprilike 2-3 sata u posudi pokrivenoj krpom.

Oblikovanje: Raspoređujemo naraslo testo na dva dela jednake veličine. Razvijamo svaku loptu u pravougaonike i obilno je premazujemo maslacem i dodajemo sir izgnječen u sitne komadiće.

Uvijamo poprečno kako bi se dobio dugačak rolat i seče se u ravne komade koji su kao pužići. Komade ređamo u tepsiju sa rasečenom stranom na dole/na gore. Pogaču sa sirom ostavljamo da naraste dodatno barem sat vremena.

Pre nego što izađe iz rerne, pripremljenu pogaču odozgo premazujemo s jednim ili dva umućena jaja. Po želji posipamo susamom.

Prazničnu pogaču u obliku pužića pečemo na 160 stepeni u zagrejanoj rerni otprilike 40-50 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Eto, ostaje nam samo da je servirama na prazničnu trpezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: