Način pripreme
Od sastojaka se zamesi srednje tvrdo testo. Kvasac se prethodno aktivira sa toplim svežim mlekom i šećerom. Umešeno testo se ostavi na toplom i pokriveno da odstoji 20-30 minuta.
Nakon toga se oblikuje pogača. Podelila sam testo na dva dela - jedan malo veći od drugog. Od manjeg dela, podeljenog na 4 dela razvila sam kore, velike kao tanjir. Poređala sam ih na gomilu, mažući ulje između njih.
Razvila sam ih sve zajedno 2-3 centimetra duže u prečniku. Razrezala sam dobijenu koru na 16 delova - prvo na 4, posle na 8 i nakon toga na 16 delova. Na svakom dobijenom trouglu napravila sam prorez i vrh sam provugla odozdo na gore i povukla. Dobijaju se listovi - njih sam poređala pored posude za pečenje, i blago sam preklopila listove na 1-2 cm u osnovi.
Tako sam uradila i sa ostalih 15 napravljenih listova. Poređala sam ih u posudu. Od većeg dela sam odvojila jednu loptu za sredinu. Od ostatka testa, podeljenog na dva dela, napravila sam fitilj i razvila koru u elipsu.
U nju sam stavila fitilj i oko njega isekla, na oko centimetar, koru sa obe strane. Uplela sam isečene delove u pletenicu. Poređala sam je iza listova u posudi. Stavila sam oblikovanu loptu i od malo preostalog testa (koje je ostalo pri oblikovanju elipse) napravila sam listiće i loptice.
Pokrila sam pogaču najlonom i ponovo je ostavila na toplom 20 minuta. Nakon toga sam je namazala žumancem, pomešanim sa malo ulja i svežeg mleka. Stavila sam pripremljenu pogaču u hladnu rernu i uključila je na 180 stepeni. Pogača je gotova za 45-50 minuta.