Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Lepa praznična pogača

Lepa praznična pogača

Lepa praznična pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
13
"Vreme je za jednu pogaču, koja ima obavezno mesto na vašoj prazničnoj trpezi i uopšte se ne pravi teško-"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • voda - 100 ml, mlaka
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 1 kg, prosejano
  • semenke - za posipanje
  • ulje - za premazivanje
  • žumance - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se razmuti u mlakoj vodi sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo da nadođe i sa ostalim sastojcima zamesimo meko testo. Ostavljamo na toplom da nadođe 30 minuta.

Odvajaju se 2 loptice veličine jabuke za sredinu i za nadev po ivicama pogače. Preostalo se deli na dva dela. Svaki se deli na još tri. Za unutrašnji krug se razviju u okrugle kore i namazane uljem se ređaju jedna preko druge, poslednja se ne maže.

Iseče se na 8 trouglova i u sredini svakog se pravi prorez. Uzima se vrh, provlači kroz prorez, krajevi se lagano podvijaju i uvija se kao kiflica. Poređa se po ivicama pleha.

Druga lopta se deli na tri dela i oblikuje se na isti način, ali kad se vrh izvuče i dobije se list, dolji deo dva kraja se sakuplja i pritiska. Poređaju se listići kao drugi red, a u sredini je lopta.

Nakon 15 minuta se premaže umućenim žumancem sa malo ulja i posipamo semenkama. Peče se u ugrejanoj rerni na 170 stepeni na oko 55 minuta, pred kraj se pokriva folijom da ne izgori. Vadi se, premaže maslacem i pokriva krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
I ukusna,a i š mi se dopada.
18.12.2022 09:50