Način pripreme
Kvasac se razmuti u mlakoj vodi sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo da nadođe i sa ostalim sastojcima zamesimo meko testo. Ostavljamo na toplom da nadođe 30 minuta.
Odvajaju se 2 loptice veličine jabuke za sredinu i za nadev po ivicama pogače. Preostalo se deli na dva dela. Svaki se deli na još tri. Za unutrašnji krug se razviju u okrugle kore i namazane uljem se ređaju jedna preko druge, poslednja se ne maže.
Iseče se na 8 trouglova i u sredini svakog se pravi prorez. Uzima se vrh, provlači kroz prorez, krajevi se lagano podvijaju i uvija se kao kiflica. Poređa se po ivicama pleha.
Druga lopta se deli na tri dela i oblikuje se na isti način, ali kad se vrh izvuče i dobije se list, dolji deo dva kraja se sakuplja i pritiska. Poređaju se listići kao drugi red, a u sredini je lopta.
Nakon 15 minuta se premaže umućenim žumancem sa malo ulja i posipamo semenkama. Peče se u ugrejanoj rerni na 170 stepeni na oko 55 minuta, pred kraj se pokriva folijom da ne izgori. Vadi se, premaže maslacem i pokriva krpom.
Komentari